Bain wil marktaandeel in VS overheidsmarkt vergroten

07 september 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internationaal consultancybureau Bain & Company heeft in de zomer zijn eerste kantoor in Washington D.C. geopend. Met het nieuwe kantoor in de Amerikaanse hoofdstad wil het adviesbureau meer consultingwerk winnen in de publieke sector en daarmee haar positie in de branche verbeteren. In de Amerikaanse media is in de afgelopen twee maanden veelvuldig gespeculeerd over de timing van de opening – zo zou het erg toevallig zijn dat de opening tegelijkertijd plaatsvindt met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In een persbericht heeft het strategieadviesbureau laten weten dat het feit dat ex-Bain-CEO Mitt Romney momenteel presidentskandidaat is geen rol heeft gespeeld in de beslissing.

Managing director van de vestiging in Washington D.C. is Bain & Company partner Phillip Kleweno.

Start in de publieke sector
Volgens Tom Rodenhauser, vicepresident van het consultingonderzoeksbureau Kennedy Information, is de stap van Bain verrassend. “Bain & Company is actief in veel industrieën, maar de firma is het bekendste binnen de sectoren consumentenproducten en financiële diensten. Bain opent nu alleen maar een kantoor in Washington omdat het projecten in de publieke sector wil gaan doen. Om in deze sector voet aan de grond krijgen zal Bain moeten concurreren met Booz Allen Hamilton en de lokale vestiging van McKinsey & Company. Bain realiseert zich waarschijnlijk dat high-profile overheidsopdrachten op dit moment veel werk opleveren.” Kleweno verwacht dat enkele tientallen werknemers zullen worden overgeplaatst naar de stad. Op lange termijn streeft Bain naar een kantoor met honderd consultants.

Verder zei Kleweno dat zijn firma al enkele jaren naar Washington aan het kijken was, lang voor Romneys presidentiële campagne in 2008. Omdat het aantal klanten in de regio groeit heeft Bain besloten dat dit een goed moment is voor een definitieve stap. “D.C. is een groeiende markt met een bruisende bedrijfsgemeenschap, dus we moeten hier een vestiging hebben”, aldus Kleweno.

Over Phillip Kleweno
Phillip Kleweno is een ervaren werknemer bij Bain. Hij begon zijn carrière bij het bedrijf in 1985 en hielp vijftien jaar geleden het kantoor in Los Angeles opbouwen. In 2001 verliet hij het adviesbureau voor een C-positie bij Princess Cruises. Hierna werd hij CEO bij Teleflora, een bloemenbezorgbedrijf. In 2008 keerde hij terug naar Bain.

Over Mitt Romney
De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney werkte gedurende acht jaar bij Bain & Company, voordat hij het private-equitybureau Bain Capital oprichtte in 1985. Toen Bain & Company begin jaren 1990 in een moeilijke periode terechtkwam, keerde Romney terug als chief executive en zorgde hij dat de firma opnieuw opbloeide. De enorme media-aandacht rondom Romney’s periode bij Bain heeft het adviesbureau zodanig onder druk gezet, dat het antwoorden heeft gepubliceerd op veelgestelde vragen over de relatie tussen beide firma’s.