Reimagine Football 2023: Een betere fanbeleving in het stadion

27 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Vandaag lanceren organiserende partners KNVB, de Johan Cruijff ArenA, AFC Ajax en ondersteunende partner Eredivise CV de 2023-editie van hun jaarlijkse ‘Reimagine Football’-challenge voor startups en scale-ups. De centrale thema voor de challenge dit jaar: hoe kan de fanbeleving in voetbalstadions op een slimmere manier worden verbeterd?

Sinds de lancering van het programma in 2020 hebben meer dan 700 organisaties uit 55+ landen innovatieve oplossingen aangereikt.

Vol trots melden de initiatiefnemers dan ook dat er ondertussen zo’n 70 oplossingen zijn geïmplementeerd. En niet alleen in de Johan Cruijff ArenA, maar ook in verschillende stadions elders in het land.

Reimagine Football 2023: Een betere fanbeleving in het stadion

De 2023-editie draait volledig om het verbeteren van de fanbeleving. Gekozen is om in te zoomen op drie aspecten van fanbeleving: het personaliseren van de reis voor en in het stadion, het bieden van de ‘wow- factor’ en het zorgdragen voor een schoner en duurzamer stadion.

1. Personaliseren van de fan journey
“Elke fan is uniek en door hen een gepersonaliseerde ervaring te bieden, kan de ervaring van de fan in het stadion, zowel voor als na het bezoeken van de wedstrijd, aanzienlijk worden verrijkt”, aldus de organisatoren over het eerste thema van Reimagine Football.

2. Zorgen voor de wow-factor
De tweede challenge is gericht op het toepassen van slimme technieken of technologieën die de ervaring voor de fans onvergetelijk maken. “Het gaat hierbij om nieuwe manieren van verhalen vertellen en fans onderdompelen in het moment.”

Denk aan oplossingen die de sfeer in en rondom het stadion nog aangenamer maken (met betrekking tot de belichting, het geluid of visuele effecten), of digitale oplossingen die real-time interactie met het publiek mogelijk maken.

3. Schonere en duurzamere stadions
Tot slot draait de derde challenge om de noodzaak van een schoner en duurzamer stadion. Elke voetbalwedstrijd bezoekende supporter weet uit eigen ervaring hoe onprettig het kan zijn om plaats te moeten nemen tussen de plastic bierglazen of zakken chips, of om in de wandelgangen te maken te krijgen met ander rondslingerend afval.

De derde pijler richt zich dan ook niet alleen op het vinden van oplossingen ter verbetering van die situatie, maar ook op ideeën en best practices die fans stimuleren en belonen om afval in hun omgeving te voorkomen en op te ruimen.

Advieskantoor KPMG is als innovatiepartner betrokken bij Reimagine Football.