Maxime van Liere (ITDS) over haar vliegende start in de luchtvaart

13 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vorig jaar voltooide Maxime van Liere het Business Consultancy Traineeship van ITDS. Daarna ontwikkelde ze zich in korte tijd tot projectleider op haar opdracht bij een Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

De luchtvaart is inmiddels een vertrouwde omgeving voor Maxime. Alvorens ze zich aansloot bij ITDS, had ze al uitgebreide ervaring opgedaan in de sector. Bij KLM was ze werkzaam binnen de engineering & maintenance-afdeling.

Toen ze vanuit het traineeshipprogramma ook meteen in de sector kon starten, was dat een kans die ze met beide handen aangreep. “Ik ben sinds augustus 2022 onderdeel van een team dat bezig is met het opzetten van een geautomatiseerd controlesysteem voor het factureringsproces van de vrachtafdeling van het bedrijf”, vertelt Maxime.

Maxime van Liere, ITDS

De doelstelling van het project is helder: zorgen dat de finance-dienstverlening wordt verbeterd, onder meer door minder fouten in de facturatie en een hogere kwaliteit van de processen. “In mijn rol als businessanalist was het mijn taak om het huidige proces in kaart te brengen en om de eisen voor het ontwerpen van het systeem vast te stellen.”

Een aantal maanden geleden kreeg Maxime het heuglijke nieuws dat er een positie als projectleider beschikbaar kwam, en dat het team besloot haar daarvoor in te vliegen. “Echt leuk dat ik zo snel al gevraagd ben voor deze rol. Als projectleider ben ik inhoudelijk minder betrokken, maar ben ik meer bezig met de oplevering van het project, het schakelen met stakeholders en het rapporteren aan de stuurgroep.”

In deze nieuwe rol kwam al haar opgedane kennis uit het Business Consultancy Traineeship uitstekend van pas. “Je krijgt namelijk niet alleen trainingen om je inhoudelijke kennis te vergroten, maar ook soft skill-trainingen.”

“Als consultant is het belangrijk om tot de kern van een probleem te komen. Door dit goed te doen zorg je ervoor dat je geen onbewuste aannames doet en haal je de belangrijke informatie op bij je stakeholders. Dit doe je door goed te luisteren, alles samen te vatten en vooral ook veel door te vragen”, benadrukt Maxime.

“Gedurende het traineeship wordt hier de hele tijd op gehamerd. Je merkt dat dit niet zonder reden is, maar dat het in de praktijk ook echt nodig is”, besluit ze.