Werken bij ACE: Bernhard van der Poel en Vicky Chrysikou

14 maart 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bernhard van der Poel en Vicky Chrysikou werken sinds enkele jaren bij ACE + Company. We stelden het tweetal vijf vragen over hun projecten en werkzaamheden, en hoe ze het werken ervaren binnen het groeiende financial services-consultancykantoor uit Amsterdam.

ACE + Company is een adviesbureau gespecialiseerd in regulatory change binnen de financiële sector, van beleid en datamanagement tot verandermanagement. Sinds de oprichting in 2016 is het bureau sterk gegroeid. Inmiddels telt het team meer dan 25 consultants.

Bernhard van der Poel en Vicky Chrysikou sloten zich in 2019 aan bij ACE. Bernhard werkte eerder jarenlang voor grote consultancybureaus. Vicky was eerder actief voor verschillende banken. Ook werkte ze enige tijd in de adviesbranche.

Bernhard van der Poel en Vicky Chrysikou, ACE

Jullie zijn onderdeel van de practice Financial Risk Management. Welke thema’s binnen de praktijk vind je het meest interessant?

Bernhard: “Financial Risk Management is een brede practice die veel verschillende aspecten kent op het identificeren, kwantificeren en mitigeren of accepteren van financieel risico. De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen geweest op het gebied van regulations op financial risk en komen er nog veel veranderingen aan, zoals de vertaling van het final Basel Framework naar CRR III/CRD VI en de implementatie daarvan.”

“Naast risk modeling ligt de uitdaging ook op change management. Hoe veranker je alle veranderingen op het gebied van data, processen, organisatie en technologie binnen de bank? Waar de focus voornamelijk ligt op berekeningen, is het ook belangrijk dat de processen hier juist op worden ingericht en dat de juiste data wordt aangeleverd voor de berekeningen met de juiste kwaliteit. Dit maakt change management binnen financial risk razend interessant.”

Vicky: “De praktijk bestaat uit een team van experts die oprechte interesse en affiniteit hebben met risicomanagement. Uiteraard zijn de discussies altijd interessant en heeft iedereen de behoefte om in de inhoud te duiken en op de hoogte te blijven van de laatste markt- en regelgevingstrends.”

“Persoonlijk vind ik credit risk regulations het meest interessante thema, aangezien het regelgevingslandschap complex is en flexibiliteit en aanpassingsvermogen vereist van onze klanten en van ons.”

Aan wat voor klantopdrachten heb je meegewerkt?

Bernhard: “De meeste financial risk-opdrachten waarvoor ACE wordt gevraagd gaan over veranderingen op het vlak van kredieten businesskant, credit risk, datamanagement en reporting. Bij een van mijn laatste opdrachten was ik lead voor een team dat werkte aan regulatory requirements voor de RWA-calculatie (risk-weighted asset) met vertaling naar data requirements.”

“Vaak ligt het probleem niet op één vlakgebied, maar in de keten. Hoe krijg je data uit bronsystemen in risk calculatie engines en vervolgens weer in rapportagesystemen? Wie is de data owner? Wie is de data user? En wie moet wat doen om de dataketen werkend te krijgen?”

Vicky: “Mijn laatste opdracht was het leiden van de datamanagementcomponent van een multidisciplinair team bij een van de grote Nederlandse banken. We creëerden een oplossing waarmee de klant inzicht kreeg in zijn datakwaliteit en die werd zeer gewaardeerd.”

De rode draad binnen jullie werk is risicomanagement en regelgeving – onderwerpen die onderhevig zijn aan continue verandering. Hoe blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

Bernhard: “Binnen ACE hebben we expert teams die zich richten op nieuwe regulations en wat de impact hiervan is op de organisatie. Daarnaast organiseren wij ook forums om dit te bespreken met onze klanten; om vast te stellen wat dit voor hun betekent, maar ook hoe de verandering van regulations, en de implementatie/monitoring daarvan, als capability kan worden verankerd in hun organisatie.”

Vicky: “Als adviseurs moeten we voeling houden met de markt en ervoor zorgen dat onze kennis en kunde up-to-date blijft. Dit doen we onder meer door veel met onze klanten te praten over de uitdagingen waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd, te leren van best practices uit de branche en door events met vakexperts te organiseren.”

ACE is een snelgroeiend adviesbureau. Hoe heb je dit zelf ervaren sinds je komst, en wat trekt je aan in zo’n omgeving?

Bernhard: “Ja, ACE blijft elk jaar groeien. Toen ik startte vier jaar geleden, waren we met zeven consultants en nu inmiddels met drie keer zoveel. De hele ACE+ familie beslaat meer dan 55 professionals op risk management en change management.”

“De groei voel je ook in de organisatie. Er is veel energie en intrinsieke motivatie om doelen te halen en ACE verder te laten groeien. De organisatie is plat en beslissingen worden snel genomen. Hierdoor zie je ook dat junior consultants met goede ideeën budget en tijd krijgen om hun plannen te realiseren.”

Vicky: “ACE groeit snel. We zijn exponentieel gegroeid in de vier jaar dat ik deel uitmaak van het bedrijf. Er is een mix van senior experts en frisse nieuwe consultants die zorgen voor een zeer dynamische sfeer. Iedereen kan zijn ideeën uiten en uitvoeren met de hulp van zijn collega’s. De open en vriendelijke cultuur is de constante geweest in de afgelopen jaren binnen ACE.”

Tot slot, wat vind je het leukst aan werken bij ACE? 

Bernhard: “De sfeer op het kantoor. We hebben een open en inclusieve cultuur op kantoor waarbij iedereen zichzelf kan zijn. Er wordt ook veel aan gedaan om deze cultuur te behouden, wat ons onderscheidt van andere kantoren.”

Vicky: “De flexibiliteit en de stimulans om out-of-the-box te denken. Je kan eindeloos veel ideeën op tafel leggen. Het team is enthousiast en gezellig en de sfeer op kantoor is positief en energiek.”