Grootste staatsverkoop ooit: Tennet doet Duitse activiteiten van de hand

08 maart 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Duitse activiteiten van netbeheerder Tennet – die volledig eigendom zijn van de Nederlandse staat – worden waarschijnlijk verkocht aan Duitsland. Verschillende adviseurs ondersteunen de megadeal.

De geplande verkoop hangt samen met het Parijse klimaatakkoord. Dat dwingt ondertekenaars – waaronder Nederland en Duitsland – om over te stappen op duurzame energiebronnen zoals windmolens en zonnepanelen.

Deze energietransitie vraagt om enorme investeringen in het elektriciteitsnet – denk aan het aansluiten van windmolenparken op zee op het stroomnet, het aanleggen van nieuwe hoogspanningskabels en het bouwen van nieuwe transformatorstations. En dat gaat heel veel geld kosten: alleen al in Nederland gaat het tot 2050 om een geschatte €100 miljard.

Ook het Duitse elektriciteitsnet moet fors verzwaard worden. Voor die investeringen zijn netbeheerders verantwoordelijk. Maar omdat Tennet voor 100% in handen van de Nederlandse staat, draagt die onderaan de streep de financiële risico’s van de investeringen in het Duitse hoogspanningsnet. En dat ziet het kabinet niet zo zitten.

Om die reden wil de Nederlandse staat Tennet graag verkopen aan Duitsland. Dat levert bovendien een enorm smak met geld op. Volgens verschillende media ligt de verkoopsom van de Duitse activiteiten van Tennet tussen de €20 en €25 miljard, terwijl de Nederlandse staat deze in 2009 voor net geen €900 miljoen kocht.

Ook Duitsland ziet de deal wel zitten. Dat land krijgt met de aankoop namelijk meer controle over zijn energievoorzieningen. En sinds de oorlog in Oekraïne (en de gevolgen daarvan binnen de energiemarkt) is dat iets waar steeds meer landen steeds meer belang aan zijn gaan hechten.

Twee sterke nationale bedrijven

Ook Tennet schaart zich achter de plannen. “Een deal tussen Nederland en Duitsland zou het mogelijk maken twee sterke nationale bedrijven te creëren die samen met elkaar in de weer zijn met het aanjagen van de energietransitie”, laat een woordvoerder weten.

In eerste instantie was Tennet minder enthousiast over de deal dan beide landen. De Duitse activiteiten leveren de netbeheerder allerlei voordelen op, bericht NOS. “Tennet hoopt afspraken te kunnen maken over dit soort zaken als er – nadat de deal is afgerond – twee aparte bedrijven zijn ontstaan.”

Deal

Op dit moment onderhandelen Nederland, Duitsland en Tennet over de deal, die nog niet officieel beklonken is. Naast de precieze verkooprijs, wordt ook gesproken over de manier waarop de twee onafhankelijke bedrijven in de toekomst zo goed mogelijk met elkaar kunnen blijven samenwerken.   

De deal wordt begeleid door M&A-adviesbureau Aperghis & Co, advocatenkantoor Allen & Overy en investeringsbankiers van ABN Amro en Deutsche Bank. Als de deal doorgaat en de Duitsers bereid zijn om meer dan €20 miljard neer tellen, zou het gaan om “de grootste verkoop van een staatsdeelneming ooit”, aldus minister van Financiën Sigrid Kaag (D66).

De woordvoerder van Tennet laat in een officiële verklaring weten dat de netbeheerder zich tijdens de onderhandelingsgesprekken met name richt op “het waarborgen van leveringszekerheid en de belangen van haar medewerkers, klanten, leveranciers, financiers en andere stakeholders”.