Nederland in top 10 meest aantrekkelijke markten voor duurzame energie
Sinds 2003 zet EY’s werelds 40 meest aantrekkelijke markten voor het investeren in hernieuwbare energie op een rij.
De Verenigde Staten, die sinds jaren EY’s ranglijst voor hernieuwbare energie aanvoeren, behouden in de nieuwste editie wederom hun toppositie. Dat komt vooral door de in augustus vorig jaar aangenomen Inflation Reduction Act, die wordt gezien als een revolutie voor de groene waterstofindustrie van het land.
Op de tweede plek blijft ook China zich inzetten voor het versnellen van de transitie naar hernieuwbare energie. Het land streeft ernaar om zijn uitstoot tegen 2060 terug te brengen naar netto-nul.
In Europa is Duitsland één plaats gestegen naar de derde plek. De groei van de Duitse hernieuwbare energiesector zal de komende tien jaar naar verwachting verdrievoudigen. Het Verenigd Koninkrijk is juist één plaats gedaald naar plek vier. In de top 10 staan nog drie andere Europese landen (Frankrijk, Spanje en Nederland), evenals India, Australië en Japan. Opmerkelijke groeiers in de nieuwste editie zijn Griekenland en Indonesië.
Energietransitie versnellen
Uit het rapport van EY komt onder meer naar voren dat overal ter wereld overheden, maar ook de private sector, zich inzetten om de hernieuwbare energietransitie te versnellen. Vooral om ervoor te zorgen dat ze voor hun energie minder afhankelijk worden van andere landen, in het bijzonder met het oog op de aanhoudende geopolitieke spanningen en de daarmee gepaard gaande economische onzekerheid.
De toenemende financiële aantrekkelijkheid van gedecentraliseerde energiesystemen en slimme netwerken is een andere aanjager achter de transitie naar hernieuwbare energie. “De kosten van technologie dalen en de ondersteunende regelgeving neemt toe”, laat Ben Warren weten, partner bij EY en hoofdauteur van het rapport.
Hoewel er fors wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen waarschuwt het rapport van EY dat er nog grote uitdagingen liggen. Van het weerbestendig maken van de energie-infrastructuur om deze te beschermen tegen extreem warm en koud weer, tot het ontwikkelen van effectievere energieopslagsystemen. Maar ook bijvoorbeeld zorgen dat er voldoende capaciteit is voor de versnelde uitrol van elektrische voertuigen.
“Bovendien zal cyberveiligheid een uitdaging vormen, gezien de onderlinge verbondenheid van gedecentraliseerde energie-ecosystemen, die hierdoor kwetsbaarder zijn voor cyberaanvallen”, laat Warren weten.