KPMG: ‘Laadpaalfiles op de loer voor Nederlandse wintersporters’
Nederlanders met een elektrische auto die deze voorjaarsvakantie gaan skiën in Oostenrijk, moeten sterk rekening houden met zogenaamde laadpaalfiles. Dat schrijven onderzoekers van KPMG in een nieuw rapport.
KPMG becijferde dat tijdens de aankomende krokusvakantie tussen de 8.000 en 10.000 e-personenauto’s vanuit ons land naar Oostenrijk zullen rijden. En dat gaat niet op slechts één volle batterij: vanaf Utrecht is het minimaal 800 kilometer rijden, terwijl de meeste elektrische auto’s een actieradius hebben van 300 tot 400 kilometer.
Om die reden moeten de meeste Nederlandse e-voertuigen minimaal twee keer worden opgeladen tijdens de reis naar één van de vele Oostenrijkse skiresorts, vertelt Stijn de Groen, werkzaam bij de automotive-praktijk van KPMG. “Maar drie of vier laden keer ligt stukken meer voor de hand. Ook door de lage temperaturen.”
En dat levert files op bij de laadstations langs de Duitse snelwegen, zo liet het verleden al zien. “In 2020, net vóórdat de Covid-19-pandemie uitbrak, zagen we in Duitsland wachttijden van soms wel 75 minuten per laadstation. Dit jaar zullen de rijen naar verwachting wel ietsje korter zijn”, aldus De Groen.
De reden daarvoor? Het aantal snellaadpalen langs de Duitse autobahn is de afgelopen jaren flink toegenomen. Maar dat geldt ook voor het aantal Nederlanders met een elektrische auto. “Dat aantal is bovendien sterker gegroeid: daarom zullen de wachttijden dit jaar kunnen oplopen tot maximaal 60 minuten”, legt De Groen uit.
Zwarte zaterdag
Op zaterdag 25 februari start de voorjaarsvakantie in Midden- en Noord-Nederland, regio’s waar bij elkaar opgeteld meer dan 85% van onze bevolking woont. Op diezelfde dag reizen wintersporters uit Zuid-Nederland – waarvan de krokusvakantie startte op zaterdag 18 februari – alweer naar huis vanuit Oostenrijk, licht De Groen toe.
“Uit ons onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlandse reizigers wil vertrekken tussen 05:00 uur en 08:00 uur. Dat betekent dat beide verkeersstromen elkaar rond Frankfurt gaat tegenkomen. Automobilisten die dus rond die Duitse stad moeten laden, kunnen rekenen op een wachtrij.”
Dat komt omdat veel laadstations niet zoals reguliere tankstations aan beide kanten van de snelwegen liggen. “Veel snellaadpalen worden dus door het verkeer van beide richtingen gebruikt. Op die plekken voorspellen we derhalve dubbele drukte. Het voordeel is echter wel dat Duitsland op 25 februari geen vakantie heeft”, geeft De Groen aan.
Voorbereiden loont
Het loont wel om voor de reis van Nederland naar Oostenrijk goed uit te zoeken waar langs de Duitse snelweg laadstations zijn. Het is daarbij verstandig om al een oplaadstop vóór Keulen in te plannen, meent KPMG: dan hoef je niet rond Frankfurt te laden, maar pas in Mannheim of Würzburg.
Voor Nederlandse bezitters van e-personenauto’s die op 25 februari vanuit Oostenrijk naar Nederland rijden, geldt het tegenovergestelde. Zij doen er volgens KPMG verstandig aan om in al in Mannheim of Würzburg hun voertuig te laden, zodat ze de drukte in Frankfurt probleemloos voorbij kunnen rijden.
Het kan ook helpen om vóór 05:00 uur of ná 08:00 uur te vertrekken: in beide gevallen heb je dan minder last van de drukte. “En wie de mogelijkheid heeft om op een andere dag te vertrekken of een overnachting onderweg in te plannen, moet dat zeker overwegen”, zegt De Groen.