Welk prijskaartje hangt aan een zelfstandig Westervoort?

02 maart 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Tegen welke prijs kan Westervoort een zelfstandige gemeente blijven? Over die vraag buigt adviesbureau Partners & Pröpper zich de komende tijd.

Dat doet het bureau in opdracht van de gemeente Westervoort, die in 2021 wegens financiële problemen onder toezicht kwam te staan van de provincie Gelderland. Daarop schakelde Westervoort de adviseurs van BMC in om het toekomstperspectief van de gemeente te laten onderzoeken.

Begin vorig jaar verscheen het onderzoeksrapport. De belangrijkste conclusie? Het handhaven van Westervoort als zelfstandige gemeente is op termijn niet meer mogelijk. Een fusie met het nabijgelegen Arnhem is volgens BMC het beste alternatief. 

Welk prijskaartje hangt aan een zelfstandig Westervoort?

Volgens BMC is het voor Westervoort ook mogelijk om met Zevenaar of Duiven te fuseren. Ook zouden deze drie gemeenten met elkaar één nieuwe, grotere gemeente kunnen vormen. Het voordeel van deze drie scenario’s? De regionale identiteit blijft sterker behouden dan bij een fusie met Arnhem. 

Kan het echt niet anders?

Begin vorig jaar sprak de gemeenteraad van Westervoort over het rapport, waar veel lokale politieke partijen niet heel enthousiast over waren. Zo maakte de CDA-fractie zich hard voor een zelfstandig Westervoort. “Er kan nog efficiënter gewerkt worden. We zijn op de goede weg en in 2024 moet het echt beter gaan.”

En op dat standpunt is de Westervoortse tak van het CDA nog niet teruggekomen. Bovendien wordt de fractie op dit vlak intussen gesteund door coalitiegenoten VVD en D66, die eveneens willen proberen de zelfstandigheid van de gemeente Westervoort te handhaven. 

Om die reden zocht de driekoppige coalitie enkele weken geleden contact met de experts van Partners & Pröpper uit het Brabantse Vught. Die onderzoeken momenteel op welke manier het mogelijk is om gehoor te geven aan de wens van de drie partijen.

Daartoe buigt het adviesbureau zich over een aantal vragen. Zijn er voor een zelfstandig Westervoort bijvoorbeeld forse investeringen nodig in extra bestuurskracht? Om hoeveel geld gaat dat? En wie zal dat ophoesten? De gemeente zelf, of moeten de provincie Gelderland en de Rijksoverheid hierbij helpen?

Omvangrijk takenpakket

Verder buigt Partners & Pröpper zich ook over de vraag of de zelfstandigheid van Westervoort wel samengaat met het steeds uitgebreidere takenpakket van Nederlandse gemeenten. Deze zijn vandaag de dag namelijk ook deels verantwoordelijk voor de energietransitie, waarbij intensief samenwerken juist de oplossing is.

Op dit moment heeft Westervoort reeds een gezamenlijke ambtelijke organisatie met de gemeente Duiven. Partners & Pröpper zal de komende maanden gaan vaststellen of het vanuit deze constructie mogelijk is voor Westervoort om de taken uit te voeren die bij de energietransitie komen kijken. 

Daarnaast bekijkt het adviesbureau in hoeverre het realistisch is dat de gemeente Westervoort – via de gezamenlijke ambtelijke organisatie met de gemeente Duiven – op de langere termijn zijn zorgtaken kan blijven uitvoeren. 

Volgens de huidige planning wordt het onderzoek van Partners & Pröpper – dat volgens het Algemeen Dagblad (AD) €75.000 kost – in juni dit jaar afgerond. Daarna zal het worden besproken door de gemeenteraad van Westervoort.