Alle ambtenaren van Amsterdam krijgen nieuw LMS-systeem

27 januari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Ambtenaren van Gemeente Amsterdam krijgen vanaf begin april de beschikbaarheid over een compleet nieuw leermanagementsysteem.

Met de ingebruikname van het zogeheten Class-platform kunnen de circa 18.000 gemeentemedewerkers alle leeroplossingen die de gemeente aanbiedt op één centrale plek bekijken.

Zo’n modern state-of-the-art platform was broodnodig: de leerbehoefte onder ambtenaren is hoger dan ooit, daarbij speelt mee dat het huidige systeem behoorlijk legacy is. De IT-afdeling merkte het verouderde systeem een tijdje terug dan ook al aan als ‘end-of-life’..

Het LMS projectteam

“Leren en ontwikkelen hebben een belangrijke rol in onze organisatie”, zegt Mark Crooijmans, stedelijk directeur van de gemeente Amsterdam. “Het is daarom fijn dat we met het nieuwe leermanagementsysteem een belangrijke stap maken om onze dienstverlening beter te ondersteunen.”

Aan de vervangingsoperatie ging een omvangrijk selectietraject vooraf. De markt voor learning management systems (LMS-systemen) kent vele aanbieders. De keuze viel uiteindelijk niet op een internationale speler (de LMS-markt voor grote afnemers wordt gedomineerd door grote partijen) maar op het Class-systeem van Conclusion.

Soepel leerproces

Volgens leverancier Conclusion haalt de gemeente met Class een compleet systeem in huis, waarmee het leerproces zo soepel en educatief mogelijk wordt gemaakt. “Het digitaal leerplatform biedt in een persoonlijke omgeving verschillende vormen van leren aan, dynamisch samen te stellen leergroepen, opleidingsadministratie en -planning, een auteurstool, tools voor leren met en van elkaar en integratie met andere systemen”, aldus Celine van Hulst, directeur bij Conclusion Learning Centers.

Voor de ambtenaren zelf geldt: “In de centrale opleidingscatalogus worden alle leeroplossingen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling aangeboden. Class ondersteunt en ontsluit vakspecifieke opleidingen in hetzelfde platform én biedt gemeentemedewerkers eigen regie over het zelfstandig zoeken en boeken van relevante opleidingen.”

Het platform wordt verspreid door het land al door meerdere gemeenten gebruikt. Ook de Rijksoverheid en enkele financiële instellingen maken gebruik van Class.

De grote ombouwoperatie is momenteel in volle gang. Conclusion is naast leverancier nu ook consultant – adviseurs van de firma werken aan de inrichting van het nieuwe leermanagementsysteem en begeleiden het migratie- en implementatietraject.