Hay Group: Leider moet ethisch handelen en inspireren

13 augustus 2012 Consultancy.nl

Nederlandse werknemers vinden ethisch handelen de belangrijkste eigenschap van een leider, gevolgd door inspirerend zijn voor het personeel. Dat blijkt uit het “Best Company for Leadership” onderzoek van organisatie adviesbureau Hay Group onder bijna 7,000 werknemers van 2,300 organisaties wereldwijd.
 
Ethisch handelen en inspireren belangrijk
Op de vraag welke eigenschap een goede leider moet bezitten, geeft 25 procent van de Nederlandse respondenten ‘ethiek’ aan. Leiders worden geacht om als rolmodel te fungeren binnen organisaties. Vanuit hun voorbeeldfunctie verwachten Nederlanders dat leiders kunnen inspireren en betekenis geven aan het werk vanuit een sterke visie (37 procent). In Azië vindt men daarentegen dat strategisch denken de belangrijkste eigenschap is. ‘De nieuwe generatie Nederlandse werknemers is veel meer op zoek naar een combinatie tussen werk en zingeving en minder naar zekerheid en vastigheid. In Azië heerst meer een werkcultuur waar strategische eigenschappen als meest waardevol wordt beschouwd,’ aldus Lap.
 
Leiderschap en financiële prestaties
In het onderzoek concludeert Hay Group dat er een direct verband bestaat tussen leiderschap en financiële prestaties van een bedrijf. Bedrijven met sterk leiderschap, hebben bijna 40 procent meer kans op succes dan vergelijkbare organisaties waarbij dit minder hoog op de agenda staat. Ook blijkt dat ook innovatie een belangrijke succesfactor voor bedrijven is. Erin Lap, Director Leadership & Talent bij Hay Group: ‘Wanneer werknemers worden uitgedaagd om met nieuwe ideeën te komen en ze ook de ruimte krijgen om deze voor te leggen aan het hoger management, verdwijnt de stugge hiërarchische laag en daarmee lange beslissingstrajecten. Dit vergroot het succes aanzienlijk.’

Nieuws

Meer nieuws over