Critical Minds organiseert programma voor leiders in de techniek

12 januari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Critical Minds heeft de 2023-editie van ‘Leiderschap in de Techniek’ gelanceerd, een driedaags leiderschapsprogramma voor managers binnen de technische sector die hun leiderschapsvaardigheden willen versterken.

Belangrijkste doelstelling van het programma is om leiders bekende theorieën en methodologieën rondom leiderschap bij te brengen. En natuurlijk om van de lessen te leren die Critical Minds heeft getrokken in zijn dagelijkse praktijk.

Dit om managers waardevolle kennis mee te geven die ze in hun eigen organisatie vervolgens kunnen toepassen en waarmee ze onder de streep hun prestaties kunnen vergroten. “We helpen leiders met het vertalen van de opgedane inzichten naar concrete plannen, waarmee ze hun doelen kunnen behalen”, schrijft Critical Minds in de programmabrochure.

Critical Minds organiseert programma voor leiders in de techniek

Het leiderschapsprogramma laat managers hun leiderschapsskills vergroten, waarbij de focus ligt op drie gebieden: leren jezelf te ontwikkelen, leren om anderen zich te laten ontwikkelen en, last but not least, leren om je organisatiedoelen te realiseren.

Programma en focus

Dag één van het programma draait om jezelf leren te ontwikkelen. Managers doen op deze dag tal van waardevolle inzichten op. Zo krijgen ze inzicht in welke vaardigheden en welk gedrag zij hebben en willen ontwikkelen, en welke waarden en overtuigingen hen drijven. Verder krijgen de deelnemers inzicht in de identiteit en de rollen die ze willen en kunnen vervullen.

Dag twee draait om de reflectie van het eigen leiderschap richting anderen. Daarbij staan vragen centraal als: ‘Hoe kom je over op een ander? En: ‘Hoe hoor je de ander?’ Verschillende componenten komen daarbij gedurende de dag aan bod: kwetsbaarheid, waarden, vertrouwen en opstaan als moedig leider. Verder wordt geoefend met luisteren op verschillende niveaus en leren de deelnemers over situationeel leiderschap en hoe ze dat optimaal kunnen toepassen.

De laatste dag van het programma staat in het teken van hoe leiders hun doelen effectief kunnen bereiken. Zo leren de managers hoe ze de organisatie kunnen meenemen in een verandering en hoe ze deze door effectief leiderschap sneller kunnen laten verlopen. Hierbij vormen verandertheorieën uit het systemisch transitiemanagement de theoretische basis .

Uiteindelijk komen alle onderwerpen en focusgebieden op de laatste dag samen in een totaalplan. Aan de hand van dat stappenplan kunnen de deelnemers in de praktijk toewerken naar effectief leiderschap en het realiseren van hun doelen. “Leiderschap is bepalend voor waar bedrijven naartoe gaan, hoe bedrijven zich ontwikkelen en voor het resultaat dat een bedrijf behaalt”, aldus de organisatoren. 

Lessen uit de praktijk

De inhoud van het leiderschapsprogramma is gebaseerd op de lessen die Critical Minds heeft getrokken uit zijn eigen dagelijkse werkzaamheden voor klanten. Het adviesbureau uit Kamerik helpt klanten in vijf gebieden – offshore, maritime & energy, jachtbouw, bouw & infra en de maakindustrie – bij de uitvoering van hun projecten, het verbeteren van processen en samenwerking.

“Onze lessen hebben het programma gevormd: wij gebruiken bekende theorieën en bespreken en oefenen deze aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de groep. Aansluitend ondersteunen wij de leiders in het vertalen van de opgedane inzichten naar concrete plannen om hun doelen te behalen.”

Meer weten over het programma en de aanmeldmogelijkheden? Kijk dan hier.