Actuaris en ICT consultant in Beste Banen 2012

07 augustus 2012 Consultancy.nl

Elsevier heeft actuaris uitgeroepen tot de ideale baan. De actuaris voert met een rapportcijfer 7,9 de lijst van beste beroepen aan, gevolgd door de kredietanalist en (bio-)chemisch technoloog. Vorig jaar stond actuaris ook op #1 in de ‘Beste Banen’ ranking van het Opinieweekblad.
 
Financieel inzicht in de toekomst
Actuarissen zijn economen of wiskundigen die gespecialiseerd zijn in risicoberekeningen voor de financiële sector. Cheryl Boshuizen, HR-adviseur bij Towers Watson, legt uit: “Als actuaris geef je financieel inzicht in de toekomst. Door financiële en statistische methoden toe te passen, ben je een soort toekomstvoorspeller. Maar het beroep actuaris, de actuarieel consultant, is meer dan dat. Het is minstens zo belangrijk kennis op een begrijpelijke manier aan klanten uit te leggen.”
 
De functie van actuaris staat op #1 met name door een hoog salaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Daarnaast speelt de algehele tevredenheid een belangrijke rol. Maar ook op de overige drie criteria scoort de actuaris bovengemiddeld goed. Towers Watson adviseur Suzanne Overberg (23) herkent zich in dit beeld. “Het is fijn dat er flexibel wordt omgegaan met werktijden. Ook de mogelijkheden om mezelf binnen het vak te blijven ontwikkelen, is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.”
 
Overige beroepen
Overige functies die hoog staan in de ranking zijn o.a. tandarts, netwerkprogrammeur, ICT specialist, ICT consultant, belastingadviseur, accountant en controller. Juristen vallen dit jaar net buiten de top.
 
Criteria
In het onderzoek van Elsevier zijn functies beoordeeld op zes kenmerken:

  • Salaris in vergelijking tot afgestudeerden met soortgelijke opleiding;
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden en de mate waarin die voldoen aan de verwachting;
  • Het niveau van de baan;
  • De kans op een vast contract;
  • De mate waarin de werkweek aansluit op het gewenste aantal uren;
  • Algemene tevredenheid.

Nieuws