Zanders onderzoekt financiële gezondheid van Brabantse kinderspeelboerderij

20 januari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Adviesbureau Zanders heeft in opdracht van de provincie Noord-Brabant de financiële gezondheid van kinderspeelboerderij Pukkemuk onderzocht.

Het onderzoek vond plaats omdat Pukkemuk €10 miljoen van de provincie Noord-Brabant wil lenen om uit te breiden. Het in de gemeente Dongen gevestigde recreatiepark wil bungalows en een centraal pand bouwen en kampeerplekken aanleggen.

Pukkemuk is een kinderboerderij, speeltuin en camping in één. Bezoekers kunnen er onder meer klimmen, midgetgolfen, huifkartochtjes maken, dieren bekijken, wandelen en dus ook overnachten.

Zanders onderzoekt financiële gezondheid van Brabantse kinderspeelboerderij

Uit de financiële doorlichting van Zanders, een bureau gespecialiseerd in treasury, risicomanagement en corporate finance, blijkt dat Pukkemuk de afgelopen jaren financieel gezond was. Op basis hiervan concludeert het adviesbureau dat een kans op een faillissement klein is, en dat het lenen van geld aan Pukkemuk dus een laag risico met zich meebrengt.

Waar Zanders keek naar de afgelopen jaren, maakte het ambtelijk apparaat van de provincie Noord-Brabant zelf een schatting van de toekomstige risico’s voor het recreatiepark. Deze pakte iets minder gunstig uit.

Eind vorige maand spraken de leden van de Provinciale Staten van Noord-Brabant over de lening. Ondanks de iets minder positieve inschatting van de toekomstige risico’s, stemde de meerderheid van de Statenleden voorwaardelijke in met de lening van €10 miljoen voor de uitbreiding van Pukkemuk.

Amendement

Door de hogere risicobeoordeling moet Pukkemuk waarschijnlijk wel een hogere rente gaan betalen. Ook werd tijdens de vergadering een amendement toegevoegd aan het voorwaardelijke besluit tot verstrekking.

Zo mag de rente over de lening van het recreatiepark al na vijf jaar worden bijgesteld. Als dan bijvoorbeeld blijkt dat de risicobeoordeling van de ambtenaren te streng is geweest, kan de rente worden verlaagd. Andersom is hetzelfde principe van toepassing.

“Ik ben blij dat Provinciale Staten zo positief over Pukkemuk oordeelt”, zei eigenaar Huub van Leijsen destijds tegen de regionale krant BN DeStem. “Er gaan nog gesprekken met de provincie komen over de exacte voorwaarden waaronder Pukkemuk de lening krijgt. Dat moet zich nog uitkristalliseren.”