Adviesbureau onderzoekt locatie voor zwembad in Vlaardingen

03 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Vlaardingen krijgt een nieuw zwembad. Een extern adviesbureau onderzoekt momenteel waar dit gebouwd zou kunnen worden.

De plannen volgen op een eerder besluit van het college van B&W om het huidige zwembad in de gemeente niet te renoveren. “Dit bad voldoet helaas niet meer volledig aan de eisen en de wensen die we hebben en die in onze toekomstvisie op zwemmen zijn vastgelegd”, zegt verantwoordelijk wethouder Arnoud Proos.

Omdat voor nieuwbouw wordt gekozen, besloot het college een adviesbureau in te schakelen om een passende plek te vinden. Het is daarbij mogelijk (maar niet noodzakelijk) dat het bureau adviseert om het nieuwe zwembad op de locatie van het oude bad te bouwen. 

Adviesbureau onderzoekt locatie voor zwembad in Vlaardingen

Hoewel het adviesbureau reeds is ingeschakeld, moet de gemeenteraad nog wel instemmen met de nieuwbouwplannen van het college – wat naar verwachting zal gebeuren, melden verschillende lokale nieuwsplatforms. Daarna starten de adviseurs met hun onderzoek.

“Ik kijk uit naar een mooi vervolgtraject, waar we ook graag alle inwoners van de gemeente Vlaardingen bij betrekken”, aldus Proos. “We willen heel graag een breed en kwalitatief goed sportaanbod bieden. Daarom ben ik content met deze ontwikkelingen.” 

Naast de wethouder is ook het bestuur van het huidige zwembad blij met het besluit van het college. “We waarderen het dat de gemeente het signaal dat we hebben afgegeven serieus heeft opgepakt. We kijken uit naar de samenwerking met de gemeente om te komen tot een hoogwaardig nieuw zwembadconcept.” 

Eisenlijst

In afwachting van de onderzoeksresultaten staat al wel vast dat het zwembad op een locatie moet komen die voor alle inwoners van Vlaardingen goed te bereiken is, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Verder moet het nieuwe zwembad ook plek kunnen bieden aan aanbieders van verschillende typen zwemsport, aldus de persvoorlichter. “Bij de inrichting van het bad wordt expliciet aandacht geschonken aan zowel de fysieke als de sociale veiligheid.”

Daarnaast heeft de gemeente haar inwoners gevraagd naar hun mening over het nieuwe zwembad. Uit die gesprekken komt de wens van een buitenbad naar voren, wat echter een hoop geld kost. “Desondanks zal serieus onderzocht worden of deze optie gerealiseerd kan worden”, meldt de gemeente

Bekend fenomeen

Het is niet voor het eerste dat een gemeente een consultancykantoor inschakelt bij de realisatie van een zwembad. Zo onderzocht adviesbureau Adonin onlangs in opdracht van Harlingen de mogelijkheden om binnen haar gemeentegrenzen een zeezwembad aan te leggen

Ook in België schakelen overheden adviseurs in voor het aanleggen van zwembaden. Zo onderzocht ingenieurs- en consultancybureau Sweco vorig jaar de mogelijkheden om in Brussel een buitenzwembad aan te leggen in het kanaal van de hoofdstad.