Consultants onderzoeken mogelijkheden voor zeezwembad in Harlingen

13 februari 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het is mogelijk om een zeezwembad te bouwen in Harlingen. Dat blijkt uit onderzoek van consultancykantoor Adonin, uitgevoerd in opdracht van de Friese gemeente. 

Uit de studie van het adviesbureau komt eveneens naar voren dat de Zuiderpier de enige geschikte locatie is voor een zeezwembad in Harlingen – een gemeente (aantal inwoners: 15.804) in het noordwesten van de provincie Friesland die grenst aan de Waddenzee.  

Pal tegenover de Zuiderpier ligt de Willemshaven. Lange tijd was dat de potentiële locatie voor een zeezwembad in Harlingen. De onderzoekers van Adonin hebben om verschillende redenen echter een streep gezet door die mogelijkheid.   Consultants onderzoeken mogelijkheden voor zeezwembad in HarlingenZo is de bodem van de Willemshaven op dit moment nog verontreinigd. Hierdoor leent de locatie zich in mindere mate voor de aanleg van een zeezwembad. De bodem zou schoongemaakt kunnen worden, maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan.

Als alternatief zou bij de Willemshaven voor een bad met bodem gekozen kunnen worden. Maar daar leent de waterdiepte zich niet optimaal voor. Baggeren is dan een optie. Maar ook dat is een prijzige ingreep en bovendien heeft dit een negatieve invloed op de waterkering, stelt Adonin. 

Daarbij is de huidige waterkwaliteit van de Willemshaven niet naar behoren. Dat komt vooral door het drukke scheepsverkeer – de boten spillen uitlaatgassen en afvalvloeistoffen in het water van de haven. Ook niet onbelangrijk: de boten vormen ook een mogelijk gevaar voor zwemmers.

Bij elkaar opgeteld kost de aanleg en het onderhoud van een zwembad in de Willemshaven tussen de €10 miljoen tot €20 miljoen. Forse bedragen voor een kleine gemeente, zeker in vergelijking met de optie voor een zeezwembad nabij de Zuiderpier: €3 miljoen tot €5 miljoen, volgens de berekeningen van Adonin.

Om deze redenen wijst het bureau de Zuiderpier aan als geschikte locatie voor het bad. Feitelijk gaat het om een drijvende zwemsteiger die meebeweegt met de getijden. Daarnaast kan het object worden verwijderd (tijdens de herfst- en wintermaanden). Wat praktisch is, omdat de steiger zo minder snel slijt.

Blik op de toekomst

Op dit moment worden de plannen voor de zwemsteiger aan de Zuiderpier verder uitgewerkt. Volgens de huidige planning wordt deze maand een gedetailleerder ontwerp gepresenteerd aan de gemeenteraad van Harlingen, die hier over zal gaan vergaderen en stemmen.

Hierna zal een bouwteam worden aangesteld dat zich – in samenwerking met het Friese waterschap en de provincie Friesland – zal ontfermen over de vervolgstappen.

Populaire zet

Niet alleen in ons land, maar ook in België schakelen overheden adviesbureaus in voor het aanleggen van natuurzwembaden. Zo onderzocht ingenieurs- en adviesbureau Sweco vorig jaar de mogelijkheden om in Brussel een buitenzwembad aan te leggen in het kanaal van de hoofdstad. 

Momenteel wordt gedacht aan een bad met een lengte van maar liefst 355 meter en een gemiddelde breedte van 13 meter. Omgerekend gaat het om een oppervlakte van bijna vier Olympische zwembaden. Over de financiële haalbaarheid van het plan worden momenteel discussies gevoerd.