Buitenzwembad in kanaal Brussel is volgens adviseurs haalbaar

06 oktober 2022 Consultancy.nl

Uit onderzoek van ingenieurs- en adviesbureau Sweco en architectenbedrijf KIS Studio blijkt dat het technisch mogelijk is om in het kanaal van het Belgische Brussel een gigantisch openluchtzwembad aan te leggen.

Naast het Nederlandstalige Vlaamse Gewest en het Franstalige Waalse Gewest, kent België ook het Brussels Hoofdstedelijke Gewest, dat formeel tweetalig is. Het Brussels Hoofdstedelijke Gewest bestaat uit negentien deelgemeenten, waar bij elkaar opgeteld 1,2 miljoen mensen wonen.

Ondanks die grote hoeveelheid inwoners heeft het Brussels Gewest (sinds 2021) slechts één buitenzwembad, gelegen in de deelgemeente Anderlecht. Ter vergelijking: gemeente Amsterdam telt zo’n 900.000 inwoners en beschikt momenteel over negen buitenbaden.

Buitenzwembad in Brussel kanaal is volgens adviseurs haalbaar

Daarbij neemt de noodzaak om het tekort aan buitenbaden in het Brussels Gewest te verhelpen almaar toe. Met de wereldwijde klimaatverandering worden zomers steeds warmer. Het is dan belangrijk dat inwoners voldoende verkoeling kunnen opzoeken, bijvoorbeeld in een openluchtzwembad.

Om die reden wil de deelgemeente Brussel Stad – goed voor bijna 89.000 inwoners – graag een buitenzwembad aanleggen binnen zijn grenzen. Bij voorkeur in het kanaal in Brussel. Maar is dat wel mogelijk?

Met die vraag stapte de deelgemeente naar architectenbedrijf KIS Studio en ingenieurs- en adviesbureau Sweco, die een haalbaarheidsstudie uitvoerden. De belangrijkste conclusie: het is technisch mogelijk om het zwembad in het kanaal te installeren.

Daarbij heeft de aanleg van het openluchtbad volgens de onderzoekers geen negatieve impact op binnenvaartschepen die gebruikmaken van de waterweg en ook niet op bedrijven die zijn gevestigd rondom het kanaal.

Een natuurlijk buitenzwembad

In de plannen gaan het architectenbedrijf en het ingenieurs- en adviesbureau uit van een zogenaamd natuurlijk buitenzwembad. Daarbij is het bassin gevuld met kanaalwater dat is gezuiverd en derhalve voldoet aan allerlei harde eisen.

Tijdens de warmere maanden blijft het bassin gesloten, zodat het zwemwater van optimale kwaliteit is. Tijdens koelere momenten kan het bassin deels worden opengezet, waardoor de zuiveringsinstallatie de waterkwaliteit van het kanaal kan verbeteren. Een win-winsituatie dus.

Vier Olympische zwembaden

Als het aan de deelgemeente ligt, krijgt het nieuwe zwembad een flinke omvang: een lengte van maar liefst 355 meter en een gemiddelde breedte van 13 meter. Omgerekend gaat het om een oppervlakte van bijna vier Olympische zwembaden.

Volgens de huidige plannen wordt rond het buitenzwembad ook een strandzone aangelegd. Het complex kan zo’n 500 bezoekers tegelijkertijd herbergen. De geschatte bouwkosten komen uit op ruim €11 miljoen, terwijl de jaarlijkse exploitatiekosten zijn geraamd op €500.000 (inclusief personeel).

Op dit moment is nog niet duidelijk of de plannen financieel haalbaar zijn. Daarover voert deelgemeente Brussel Stad gesprekken met Alain Maron, verantwoordelijk minister van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest. Als het geld beschikbaar is, zouden de eerste bezoekers in 2027 gebruik kunnen maken van het zwembad.