Extern adviesbureau neemt leiderschapscapaciteiten van 500 politiechefs onder de loep
De Landelijke Eenheid van de Nationale Politie heeft een extern adviesbureau ingeschakeld om de leiderschapscapaciteiten van 500 politiechefs te evalueren. Hoofdcommissaris Oscar Dros wil zo nagaan of de huidige leidinggevenden “in staat zijn de veranderingen bij de Landelijke Eenheid te dragen”.
Dros werd een klein jaar geleden aangesteld als nieuwe hoofdcommissaris van de Landelijke Eenheid (LE). Daarbij kreeg hij de opdracht mee om orde op zaken te stellen bij de zwaar onder vuur liggende politiedienst.
De LE was de afgelopen jaren onderwerp van onderzoeken door zowel de Inspectie Justitie en Veiligheid als een commissie onder leiding van oud-burgemeester Schneiders.
De onderzoeken brachten diverse problemen aan het licht bij de 6.000 medewerkers tellende dienst, die onder meer verantwoordelijk is voor de aanpak van georganiseerde misdaad en terrorisme, de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis en de opsporing op snelwegen. Onder de LE vallen ook undercoverteams en inlichtingendiensten.
Politiemensen binnen de LE voelden zich onvoldoende gesteund door de leiding en soms onveilig binnen de organisatie. Een aantal afdelingen kampte met een pestcultuur en verziekte sfeer. Er vonden zelfs meerdere zelfdodingen plaats.
Over het leiderschap werd vanaf de werkvloer veel geklaagd. De politiebonden spraken van nepotisme en een ‘old boys network’, dat ervoor zorgde dat niet functionerende politiechefs toch konden aanblijven.
Opsplitsing en cultuurverandering
Naar aanleiding van de onderzoeksbevindingen kondigde minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) afgelopen zomer aan dat de LE zal worden opgesplitst in twee gelijkwaardige onderdelen met ieder zijn eigen verantwoordelijkheden. Ook moet een cultuuromslag plaatsvinden en moeten maatregelen worden getroffen ten aanzien van het leiderschap.
Dros schaarde zich achter de plannen van de minister. “Het fundament van de huidige Landelijke Eenheid is niet op orde. Daarnaast hebben we te maken met snel veranderende criminaliteit. Alleen met deze ingrijpende maatregelen kunnen de medewerkers op een veilige en professionele wijze hun werk blijven doen.”
Leiderschap tegen het licht
Met het inschakelen van een extern onderzoeks- en adviesbureau om alle 500 politiechefs te “schouwen” geeft hij nu gevolg aan de roep om een nieuw soort leiderschap. Hij spreekt tegenover De Telegraaf van een “unieke stap” en laat weten dat ook hijzelf niet zal zijn uitgesloten van de evaluatie: “We beginnen aan de top, dus ik zal zelf ook het goede voorbeeld geven.”
“Het wordt geen bijltjesdag maar het kan wel leiden tot de conclusie dat een politiechef niet op de goede plek zit.”
Alle 6.000 politiemensen van de LE krijgen volgens Dros de kans iets te zeggen over hun leidinggevende. “We gaan met alle medewerkers in kaart brengen welk type leider de Landelijke Eenheid nodig heeft. Op basis van het profiel dat dan ontstaat worden alle leidinggevenden 360 graden tegen het licht gehouden.”
De bevindingen van het externe bureau zullen “niet vrijblijvend” zijn, verzekert hij De Telegraaf. “Het wordt geen bijltjesdag maar het kan wel leiden tot de conclusie dat een politiechef niet op de goede plek zit of kans krijgt zich op bepaalde punten te verbeteren.”
Paniekvoetbal of schoon schip?
De leiderschapsevaluatie valt niet bij iedereen in goede aarde. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, vindt dat “de leiding paniekvoetbal speelt en generaliseert”, zo laat hij De Telegraaf weten.
“Er zijn genoeg afdelingen, zoals de Landelijke Recherche, die wel uitstekend functioneren. Waarom moeten die leidinggevenden ook met de billen bloot? En waarom blijft de top van de Nationale Politie buiten schot? Ik heb dit in mijn loopbaan van veertig jaar politie nog niet meegemaakt. Er moet veel gebeuren bij de Landelijke Eenheid. Het belangrijkste is rust creëren. Dit brengt alleen maar heel veel nieuwe onrust.”
Dros geeft in een reactie aan te begrijpen dat de stap “onrust en onzekerheid” met zich kan meebrengen. “Maar deze koers is in lijn met het advies van de commissie Schneiders. Juist op voorhand onderscheid maken wie wel en wie niet kan bijdragen aan het beeld van vriendjespolitiek en het old boys network. Daar willen we juist van af.”
Het is op het moment van schrijven niet duidelijk welk extern onderzoeks- en adviesbureau de leiderschapsevaluatie uitvoert.