Onderzoek: Nationale Politie kampt met miljoenentekort

29 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nationale Politie komt structureel miljoenen euro’s te kort. Dat blijkt een nieuwe studie van adviesbureau PwC.

In het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van de Nationale Politie, komt naar voren dat het jaarlijkse tekort kan oplopen tot meer dan €200 miljoen. Zonder nieuwe tegemoetkomingen vanuit de overheid zit er voor de Nationale Politie, waar ruim 63.000 professionals werkzaam zijn, niets anders op dan flink te bezuinigen, onder andere op wijkteams.

“Het gaat hier dus niet over te weinig geld voor nieuwe investeringen om meer te doen maar over te weinig middelen om de huidige activiteiten van de Nationale Politie in stand te houden”, vertelt Gerrit van de Kamp, voorzitter van Politievakbond ACP, tegenover nieuwszender BNR.

Nationale Politie kampt met miljoenentekort

Naast wijkteams, zal de Nationale Politie – die wetten handhaaft, de openbare orde bewaart en hulp verleent – volgens het onderzoek van PwC ook moeten gaan bezuinigen op de politieacademie, wat het nijpend tekort aan agenten in ieder geval niet zal verhelpen.

“Verder moet ook bezuinigd worden op de zorg voor politiemensen. Zij maken veel mee en spreken daardoor geregeld met psychologen”, legt Van de Kamp uit. Daarnaast kan ook minder worden besteed aan de bestrijding van cybercriminaliteit, terwijl dit thema juist om steeds meer aandacht vraagt

Volgens Van de Kamp is de overheid nu aan zet. “Het is niet aan ons om hierover keuzes te maken, dat moeten politici doen. Dan moeten zij ook maar aan de burger uitleggen waarom wij noodgedwongen stoppen met de opsporing van kleine diefstallen.” 

Geen donderslag bij heldere hemel

De conclusies van het PwC-onderzoek komen niet als een donderdag bij heldere hemel. De Nationale Politie beschikt naar eigen zeggen al vele jaren over te weinig financiële middelen. Zo kwam bijvoorbeeld in 2017 in een studie van onderzoeks- en adviesbureau Gartner naar voren dat de organisatie miljoenen tekortkomt om zijn ICT-systemen te moderniseren en draaiende te houden. 

Toch zijn de problemen bij de Nationale Politie met een extra zak geld niet meteen opgelost, zegt veiligheidsexpert Marnix Eysink Smeets tegen BNR. “Het grote, onderliggende probleem is de structuur van dit moment.”

Sinds 2014 valt de Nationale Politie onder de directe bestuurlijke verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie & Veiligheid. “Die structuur zorgt ervoor dat er geen ruimte meer is voor visionaire kracht. Grapperhaus is in feite de korpschef en de politie moet vooral luisteren.”