Capgemini draagt bij aan AI-oplossing tegen tropische ziekte
Adviesbureau Capgemini heeft in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis van Bonn en Amazon Web Services een AI-tool ontwikkeld tegen rivierblindheid.
Deze tropische infectieziekte wordt veroorzaakt door de zogenaamde rondworm, die op zijn beurt doorgaans wordt verspreid door kriebelmuggen. Jaarlijks worden meer dan 20 miljoen mensen getroffen door rivierblindheid. Het merendeel hiervan leeft in Afrika.
De naam van de ziekte verwijst naar de besmettingslocatie. Kriebelmuggen houden zich in het algemeen op in de buurt van snelstromende rivieren en bijten daar mensen, die na een beet van deze mug rondwormlarven in hun bloedbaan hebben, die blindheid kunnen veroorzaken.
Op dit moment wordt hard gewerkt aan behandelingen tegen rivierblindheid. Als de rondwormlarven namelijk tijdig worden gedetecteerd, nog voordat deze via de bloedbaan iemands ogen hebben bereikt, kan een onomkeerbare blindheid mogelijk worden afgewend.
Het probleem is echter dat het vrij lastig is om rondwormlarven te detecteren. Momenteel is slechts een handvol deskundigen hiertoe in staat. En deze specialisten kunnen de parasieten ook nog eens alleen handmatig detecteren.
Homo technologicus
Met de inzet van technologie hoopt Capgemini hier verandering in te brengen. Een team van het adviesbureau uit India ontwikkelde recent een AI-model dat in staat is rondwormlarven te detecteren.
Het team gebruikte meer dan 70.000 foto’s van rondwormlarven (in bloedbanen) om het AI-model te trainen om deze te identificeren. Dit leidde tot een model dat met bijna 90% nauwkeurigheid de wormen in microscopische beelden kan identificeren.
De mogelijkheid om zo’n groot deel van de vereiste analyse te automatiseren maakt een snellere en consistentere beoordeling mogelijk van de werkzaamheid van nieuwe geneesmiddelen, zegt Zhiwei Jiang, CEO van de Insights & Data Global-praktijk van Capgemini.
“Door onze eigen mensen te voorzien van de benodigdheden om AI-oplossingen te ontwikkelen voor echte problemen, en door zinvolle samenwerkingen, zoals die met het Universitair Ziekenhuis van Bonn en Amazon Web Services, kunnen we samen echt een verschil maken voor de maatschappij.”
“Dankzij de AI-expertise van Capgemini hebben we iets kunnen creëren dat een enorme impact zal hebben op de wijze waarmee we klinische tests voor behandelingen van deze infectieziekte uitvoeren”, zegt Achim Hoerauf van het Universitair Ziekenhuis van Bonn.
De ontwikkeling van het AI-model werd verder mede mogelijk gemaakt door Amazon Web Services, dat de benodigde technologieën, kennis en expertise ter beschikking stelde aan de specialisten van Capgemini.