Wordt oud ING-kantoor in Rijssen omgetoverd tot wooncomplex?

03 maart 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het voormalige ING-bankgebouw in het hart van het Overijsselse Rijssen wordt mogelijk gesloopt. Samen met de gemeente Rijssen-Holten dacht adviesbureau Het Oversticht de afgelopen tijd na over de herontwikkeling van deze locatie.

Daaruit volgde bouwplannen om op het kavel circa twaalf nieuwe appartementen en parkeerplaatsen te realiseren. Deze woningen bevinden zich echter niet op de begane grond (oppervlakte: 155 vierkante meter), die is namelijk gereserveerd voor winkels of horecagelegenheden.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of de nieuwbouwplannen in de praktijk zullen worden gebracht. Dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste: volgens het huidige bestemmingsplan is het stuk grond uitsluitend bedoeld voor doeleinden die te maken hebben met zakelijke dienstverlening (zoals een bankgebouw).

Adviesbureau betrokken bij herontwikkeling van oud ING-bankgebouw

In de bouwplannen is hier geen rekening mee gehouden. Dat betekent niet dat het per definitie onmogelijk is om op het kavel iets anders te bouwen: de gemeenteraad van Rijssen-Holten kan de wetgeving namelijk wijzigen, maar moet hier nog over stemmen.

Dat de gemeente Rijssen-Holten de voorkeur geeft aan appartementen, winkels en horecagelegenheden op het stuk grond, heeft een reden. De gemeente wil het centrum van de kern Rijssen “levendiger maken”, meldt een journalist van het regionale dagblad De Stentor.

In het recente verleden werd reeds gehoor gegeven aan die voorkeur. Zo wordt op een kavel waar eerder een school en later een supermarkt stond momenteel een complex gebouwd dat bestaat uit winkels en 26 appartementen (naam: de Schildhof).

Wanneer de gemeenteraad een definitief besluit gaat nemen over de toekomst van het voormalige ING-kantoor en het bijbehorende stuk grond, is op het moment van schrijven niet bekend bij de redactie.

Met het grote aantal kantoorgebouwen in ons land dat momenteel leegstaat, neemt de druk om deze bankgebouwen tot iets anders om te toveren toe. Vorig jaar nog sloten de drie grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank opgeteld 102 filialen.

Die panden staan veelal op interessante locaties, waardoor er veel vraag is naar het omturnen van die panden voor woon- of retaildoeleinden. Zo wordt het voormalige Rabobankgebouw in Schiedam-Noord naar alle waarschijnlijkheid omgetoverd tot een appartementencomplex.