Adviesbureau betrokken bij herontwikkeling van oud Rabobankgebouw

08 februari 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Van het voormalige Rabobankgebouw in Schiedam-Noord wordt waarschijnlijk een appartementencomplex gemaakt. Een designadviesbureau maakte hiervoor een ontwerp. 

Het gaat in dit geval om het consultancybedrijf Studio van Spelden uit het Zuid-Hollandse Maassluis. In het ontwerp van deze organisatie worden de vertrekken in het voormalige bankgebouw omgetoverd tot negen afzonderlijke woningen. 

In concretere termen gaat het om zes losstaande appartementen, verdeeld over de eerste en tweede verdieping van het pand, terwijl op de begane grond en in de kelder in totaal drie zogeheten maisonnettewoningen zullen worden gerealiseerd.

Artist-impression van het appartementencomplex door Studio van Spelden

Een maisonnettewoning is een woning in een groter gebouw (denk bijvoorbeeld aan een flat) met twee etages, zoals een slaapverdieping en een woonverdieping. Dit in tegenstelling tot een appartement, dat zich over slechts één etage uitstrekt. 

De buitenkant van het pand wordt in z’n geheel gerenoveerd in het ontwerp van Studio van Spelden. Daarnaast wordt het voorzien van moderne duurzaamheidstechnieken (denk bijvoorbeeld aan isolatie). Verder worden de gevels en de daken van het pand aangepast aan de stijl van het naastgelegen apotheekgebouw. 

Momenteel is het nog niet volledig duidelijk of het ontwerp in de praktijk zal worden gebracht. Dat ligt niet zo zeer aan vastgoedontwikkelaar MaesHuys, de eigenaar van het voormalige bankgebouw aan de Zwaluwlaan, dat al meer dan één jaar leegstaat. De gemeente moet zich nog buigen over de kwestie. 

Extra parkeerdruk

De mogelijke komst van het appartementencomplex gaat gepaard met vrees voor extra parkeerdruk, meldt dagblad AD. Een woordvoerder van MaesHuys zegt echter dat het niet zo’n vaart zal lopen, onder andere omdat ook een parkeergelegenheid is aangekocht voor de bewoners van het complex. 

Het is nog maar de vraag of dat zal helpen, omdat het nu al dringen is rondom het voormalige Rabobankgebouw. Weliswaar kunnen de toekomstige bewoners van het appartementencomplex hun auto’s kwijt, maar geldt dat ook voor bekenden die hen per auto bezoeken?

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat een bankgebouw wordt herontwikkeld tot woningen. Zo liggen er bijvoorbeeld plannen op tafel om (onder andere) appartementen te bouwen op de locatie van het voormalige ING-pand in het Overijsselse Rijssen.

Rijssen-Holten kiest tegelijkertijd er ook voor om winkels en horecagelegenheden te bouwen op het stuk grond. De gemeente wil hiermee het centrum van de kern Rijssen levendiger maken.