Bureaus betrokken bij Rotterdamse 'Werk veilig, praat over taal' campagne

26 september 2022 Consultancy.nl

Met de doelstelling om het belang van taal voor de veiligheid op het werk uit te lichten, heeft gemeente Rotterdam de film ‘Werk veilig, praat over taal’ uitgebracht. De video vloeit voort uit adviezen van externe adviesbureaus.

Moeite met de Nederlandse taal is niet enkel voorbehouden aan een kleine groep mensen. Volgens cijfers van Stichting Lezen & Schrijven hebben bijna 2 miljoen Nederlanders van 16 jaar tot 65 jaar moeite met taal.

Dit is niet alleen lastig voor mensen als het gaat om hun sociale en maatschappelijke leven, maar kan bijvoorbeeld op het werk leiden tot gevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan productiemedewerkers die niet met collega’s kunnen communiceren, of vrachtwagenchauffeurs die de audiobord-aanwijzingen van de centrale niet snappen, of een bouwvakker die een waarschuwing niet op tijd begrijpt.

Werk veilig, praat over taal

In hun report ‘Taalontmoeting op de werkvloer’, stellen onderzoekers van Ecorys, José Scholte R&J, en PROOF Adviseurs, dat volgens gemeente Rotterdam zo’n 90.000 mensen in hun gemeente moeite hebben met de Nederlandse taal. De focus ligt op Rotterdam omdat de gemeente opdracht gaf tot het onderzoek.

De studie concludeert verder dat 57% van de mensen met matige taalvaardigheden hiervan last ondervinden in hun werk. Omdat veel organisaties hier geen beleid voor hebben, en tegelijkertijd de taalachterstand van collega’s niet aankaarten (vaak door schaamte) komt het gesprek over taalverbetering zelden automatisch tot stand.

Kortom: actie is nodig van zowel de gemeente als werkgevers. In hun onderzoek doen de onderzoekers zes aanbevelingen, waaronder het ontwikkelen van een korte film die in concrete voorbeelden het belang van het onderwerp in de schijnwerpers zet.

In hun rapport staat bijvoorbeeld de aanbeveling: “Alle gesproken werkgevers en werknemers hebben behoefte aan een korte, inspirerende Rotterdamse film om het onderwerp taal bespreekbaar te maken in de organisatie en om gezamenlijk vervolgstappen te zetten.”

“In de korte film voor werkgevers en werknemers in de Rotterdamse regio worden herkenbare, prikkelende praktijkvoorbeelden en rolmodellen verwerkt. Zo wordt op humoristische wijze ingegaan op uitdagingen die beperkte taalvaardigheid op de werkvloer met zich meebrengt en worden verschillende drijfveren om met taalontwikkeling aan de slag te gaan verwerkt.”

“De film is een eyeopener voor verschillende lagen in de organisatie (werknemers en HR/managementlagen) en maakt het onderwerp bespreekbaar. De film kan worden ingezet tijdens veel voorkomende momenten en plekken binnen de onderneming, zoals werkoverleg, performance cyclus, overleggen en strategische personeelsontwikkeling.”

Aan dit advies heeft de gemeente gehoor gegeven. Begin deze maand, in de week van Lezen en Schrijven, is de film feestelijk gelanceerd door de Rotterdamse wethouder Enes Yigit. De film ‘Werk veilig, praat over taal’ is via een campagne op verschillende kanalen uitgebracht, en is ontwikkeld in samenwerking met dezelfde drie bureaus die het oorspronkelijke advies hebben gegeven: Ecorys, José Scholte R&J, en Proof Adviseurs.

Wethouder Yigit: “Doel van de film is om werkgevers en werknemers te stimuleren om te praten over taal, zodat werknemers zich beter kunnen ontwikkelen en er geen onveilige situaties ontstaan. Een groot aantal sectoren, werkgevers(organisaties), aanbieders en andere organisaties zet samen de schouders onder de verspreiding van de film.”