Möbius begeleidde de overdracht Testen voor Toegang aan het ministerie van VWS
Tijdens de geleidelijke heropening van de samenleving faciliteerde Stichting Open Nederland het Testen voor Toegang. Per 1 september heeft de stichting haar activiteiten overgedragen aan de Dienst Testen, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Jeroen Schiedon van Möbius was als projectmanager betrokken bij de overdracht van deze taken.
Testen, testen en nog eens testen – het was één van onze belangrijkste wapens in de strijd tegen corona. Naast de thuistests en de tests die door de GGD’en werden uitgevoerd, kwam daar vorig jaar ook nog Testen voor Toegang bij, waarmee je met een negatieve coronatest weer sociale activiteiten en evenementen kon bijwonen. Het doel hiervan was om de samenleving zoveel als mogelijk open te houden zonder de druk op de zorg onnodig te verhogen.
Stichting Open Nederland (SON) werd in februari 2021 opgericht om in opdracht van VWS in korte tijd testcapaciteit te realiseren voor heel Nederland, en zo het Testen voor Toegang mogelijk te maken.
In maart dit jaar is naar aanleiding van verdere versoepelingen het Testen van Toegang stopgezet. Op dit moment kunnen specifieke doelgroepen nog wel terecht bij de GGD’en om zich te laten testen op klachten.
Op advies van de Stuurgroep Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit werd een uitvoeringstoets uitgevoerd om te bekijken of een integratie van de testketen kon plaatsvinden.
Op basis daarvan is besloten om de taken van SON te integreren in de Dienst Testen. Dienst Testen stuurt de samenwerking tussen betrokken partijen als GGD’s en laboratoria aan, koopt testmaterialen in en zorgt voor een soepel lopende testketen op het gebied van testen op klachten.
Met de overdracht van taken en contracten worden de testactiviteiten binnen één organisatie ingeregeld. Jeroen Schiedon, management consultant bij Möbius, begeleidde als projectmanager de inbedding van de coördinerende taken van SON binnen Dienst Testen.
“Het is een intensief traject geweest om deze taken overgedragen te krijgen”, aldus Schiedon. “In een relatief kort tijdsbestek hebben we dit met een heel betrokken team weten te realiseren.”
Twee testsporen
De integratieopgave zit deels in het in één organisatie onderbrengen van twee ‘testsporen’: testen op klachten en Testen voor Toegang. Deze twee sporen onderscheiden zich op verschillende manieren.
“Dienst Testen richt zich op zogeheten spoor 1-testen”, legt Schiedon uit. “Dit zijn de welbekende PCR-testen. De overdracht van taken van SON richtte zich op de zogenoemde spoor 2-taken, waarbij Testen voor Toegang door commerciële teststraataanbieders werd ingeregeld, op basis van antigeentests. Het doel en de wijze van testen is dus verschillend, evenals de aanbieders en contractering.”
In de uitvoering zorgde dit voor een nieuwe werkwijze en andere manier van contact met de verschillende betrokkenen. “Dit is overwonnen door processen intensief overgedragen te krijgen aan de hand van draaiboeken, één op één toelichting en gezamenlijke kennissessies”, vertelt Schiedon. “Daarnaast zijn er operationele testoefeningen georganiseerd waarin Dienst Testen kon oefenen met de uitvoering van de overgedragen taken.”
Voorbereid blijven
Momenteel lijkt de coronacrisis grotendeels bezworen, maar niemand weet wat de toekomst zal brengen. Ook hiermee moest rekening worden gehouden.
Schiedon: “De situatie van een crisis vraagt flexibel in te spelen op onvoorziene situaties. Door vooral de verschillende betrokkenen goed mee te nemen in de werkwijze en procedures, en te oefenen in een eventuele crisissituatie, is de organisatie voorbereid op een eventuele opschaling van het testen in Nederland.”
Op dit moment is er geen wettelijke basis voor Testen voor Toegang en is eventuele inzet niet aan de orde. Uit voorzorg houdt Dienst Testen na de overdracht wel een basisinfrastructuur in stand.