Samenwerken, sparren en afwisseling: Fanny Kunneman en Wendy Béquet over werken bij Möbius

22 december 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Möbius heeft zijn team afgelopen zomer versterkt met twee nieuwe professionals op het gebied van openbaar bestuur: Fanny Kunneman en Wendy Béquet. Ze vertellen over hun keuze voor het bureau, hun werkzaamheden, de cultuur en hoe ze de afgelopen maanden hebben beleefd.

Met de komst van de twee aanwinsten haalt Möbius twee gemotiveerde professionals in huis, elk met hun eigen unieke achtergrond en trackrecord.

Zo is Fanny Kunneman oorspronkelijk opgeleid als politicoloog en bestuurskundige, daarnaast volgde ze een postmaster in operational auditing. De laatste negen jaar was ze actief als ambtenaar, zelfstandig trainer, coach, onderzoeker en adviseur. Daarbij werkte ze veelvuldig voor diverse ministeries en uitvoeringsorganisaties in de publieke sector.

Fanny Kunneman en Wendy Bequet - Mobius

Vanuit de Auditdienst Rijk specialiseerde ze zich in onderzoeken naar cultuur en gedrag, leiderschapsstijlen, governance en besluitvorming. En als explorer bij Enpuls (van nutsbedrijf Enexis) hield ze zich bezig met de koppeling van maatschappelijke ontwikkelingen naar strategische vraagstukken in de energiesector.

Dat is echter slechts een kleine greep uit haar interesses en specialisaties. “Naast het onderzoeken heb ik een zwak voor het proces erna”, vertelt Fanny, die zichzelf typeert als een “systemisch adviseur en coach die graag werkt met ongeschreven regels”.

“Ook ben ik gek op alles wat met innovatie en implementatie van toffe ideeën te maken heeft”, geeft ze aan. “Zo heb ik vanuit Ynnovate een aantal jaar ambtenaren getraind om innovatie in hun eigen overheidsorganisaties te stimuleren.”

Energie, kennis en creativiteit

Ook Wendy Béquet is helemaal thuis in innovatie. Ze maakte de overstap vanuit VR Expert, een startup op het gebied van augmented en virtual reality. “Als country manager voor Frankrijk richtte ik me op het openen van de Franse AR- en VR-markt”, legt ze uit. “Ik was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van marktstrategieën, het vinden van nieuwe partners en het beheren van accounts.”

“Door deze ervaring heb ik me de nieuwste technologieën op het gebied van AR en VR eigen gemaakt en mijn communicatieve, probleemoplossende en analytische vaardigheden verder ontwikkeld”, geeft ze aan.

“Tijdens mijn zoektocht naar een consultancybedrijf blonk Möbius uit vanwege hun waarden, hun energie en hun uitgesproken zorg voor werknemers.”

Naast deze ervaring neemt Wendy – die voorafgaande aan haar loopbaan een master in International Business afrondde – haar “energie, kennis en creativiteit” mee naar Möbius, zo vertelt ze.

Samen werken aan diverse projecten

Met haar komst naar Möbius zet ze haar eerste stappen in de adviesbranche. “Ik koos voor consultancy vanwege de mogelijkheid om in teamverband te werken en verschillende projecten bij sectoren zoals de gemeenten, retail en industrie te beleven. Verder ben ik altijd op zoek naar een reden om iets te vieren en het einde van projecten is daar het perfecte moment voor!”, zegt ze lachend.

Die mogelijkheid krijgt ze zeker bij het 20-koppige adviesbureau uit Utrecht. Möbius voert dagelijks projecten uit in de publieke sector, industriële sector, zorg en serviceomgeving, gericht op strategische momenten voor organisaties.

Wendy legt uit waarom ze zich juist tot Möbius aangetrokken voelde: “Tijdens mijn zoektocht naar een consultancybedrijf blonk Möbius uit vanwege hun waarden, hun energie en hun uitgesproken zorg voor werknemers.”

Lekker op mijn plek

Fanny knikt instemmend: “Ik was al een paar jaar op zoek naar een werkcontext waarin ik lekker op mijn plek ben. Fijne collega’s met wie ik op niveau kan samenwerken en sparren enerzijds, en leuk en afwisselend werk anderzijds. In een rol als senior auditor in de ggz en als explorer in de energiesector vond ik dat tijdens corona helaas niet.”

Maar toen kwam Möbius op haar pad: “Het holacratische werken en denken ken ik vanuit een meer persoonlijke context. Toen ik op LinkedIn de vacature van Möbius zag langskomen wekte dat daarom direct mijn interesse.”

Ze belde Möbius om meer te weten te komen over de vacature. “Toen ik vroeg wat ze precies zochten zei ze: ‘We zijn vooral heel benieuwd naar wie jij bent.’ Dat was leuk, want ik kon een keer een andere sollicitatiebrief schrijven, één die meer uit mijn hart kwam.”

“Ik was al een paar jaar op zoek naar een werkcontext waarin ik lekker op mijn plek ben.”

En niet zonder resultaat, want in augustus kon Fanny beginnen bij Möbius. Werken in een consultancyorganisatie was wel even wennen, erkent ze: “Niet iedereen is even vaak in beeld of betrokken, dat is wel anders dan ik uit de (semi-)publieke sector gewend ben.”

Inmiddels voelt ze zich al aardig thuis. “Ik heb ruim de tijd gehad om even om me heen te kijken, te wennen aan de holacratische manier van werken en m’n draai en rollen daarin te vinden.” Bovendien stonden haar collega’s vanaf dag één voor haar klaar: “Ik heb een superfijne buddy die op elke vraag antwoord heeft.”

De Möbius-mindset

Wendy blikt net als Fanny terug op een geslaagde start. “Ik begon met een tweeweekse onboarding in Sint-Martens-Latem met andere starters. Zo kon ik mijn Nederlandse en Belgische collega’s leren kennen, me verdiepen in de Möbius-mindset en een beter begrip krijgen van het werk van een consultant in de publieke en private sector.”

Vier maanden later verricht ze dat werk al volop. Momenteel is ze met een team actief bij twee publieke organisaties. “De twee projecten – bij het waterschap de Dommel en de gemeente Culemborg – hebben een verschillend einddoel”, vertelt ze.

“Ik ben bezig met procesmanagement en met datagedreven werken gecombineerd met veranderkunde. Daardoor zit er een grote variatie in mijn dagelijkse werkzaamheden. Samen met het team brainstormen we naar de beste oplossing voor iedere organisatie en brengen we het project als een groep naar de eindstreep.”

Ze bevestigt dat haar verwachtingen helemaal zijn waargemaakt. “Na een paar maanden als Möbiaan waardeer ik de authenticiteit, de interessante projecten, de uitgebreide groeimogelijkheden, het vertrouwen tussen werknemer en werkgever en het leuke, zorgzame team. Verder is er een groot raakvlak tussen mijn principes als persoon en de waarden van Möbius.”

Ook Fanny heeft zich de afgelopen maanden mogen storten op een uitdagend vraagstuk in de publieke sector. “Ik reageerde op een adviesuitvraag van de gemeente Meppel. Zij zijn bezig met het doorontwikkelen van de beleidsfuncties. Daar had ik vervolgens een heel leuk gesprek en ik ben net klaar met het afronden van de eerste interviewronde met alle beleidsmedewerkers en overige betrokkenen.”

Dat project is inmiddels aanbeland in de tweede fase. “Daarin ga ik samen met mijn collega aan de slag met interactieve workshops waarin we werken aan diverse profielen voor de beleidsfunctie van de toekomst. Dus hartstikke leuk dat ik meteen mijn eigen project kan vormgeven naar eigen inzicht en dat Möbius me daarin ook de ruimte geeft.”