Onderzoek: Merendeel van mais- en grasvelden heeft te lage pH-waarde
De meerderheid van de Nederlandse maisvelden en weilanden heeft een te lage pH-waarde en is dus te zuur. Dat zegt adviesbureau VIB Consulting op basis van een onderzoek.
Dat de grond onder onze maisvelden en weilanden gemiddeld genomen een te lage pH-waarde kent, heeft best wel wat gevolgen. Veel waardevolle mineralen binden namelijk behoorlijk slecht met zure grond en zakken in plaats daarvan naar diepere aardlagen.
En daar bevinden zich veel minder wortels van gras- en maisplanten, die hierdoor heel wat minder mineralen en dus voedingsstoffen kunnen benutten, meldt VIB Consulting. En dat komt de groei en levensvatbaarheid van deze gewassen niet ten goede.
De verzuring van de grond wordt onder meer veroorzaakt door kunst- en drijfmest, waar veel ammoniak in zit. Als deze stof oplost in water is hij weliswaar basisch, maar in de bodem wordt ammoniak door bacteriën omgezet in salpeterzuur, waardoor de pH-waarde van de grond daalt.
Volgens cijfers van de Koninklijke Nederlandse Chemici Verenging (KNCV) – een beroepsvereniging en belangenbehartiger voor scheikundigen – is in ons land om en nabij de 30% van de verzuring van het milieu toe te schrijven aan de stof ammoniak.
Calcium-magnesiumverhouding
Kunstmest bestaat niet alleen uit veel ammoniak, maar ook uit grote hoeveelheden magnesium. Hierdoor bevat de bodem onder het merendeel van de Nederlandse weilanden en maisvelden vandaag de dag een aardige hoge concentratie van deze laatstgenoemde stof.
Drijfmest bevat eveneens magnesium. Dat komt omdat koeien dagelijks voer eten dat die stof bevat. Deze dieren gebruiken echter maar 15% tot 20% van de hoeveelheid magnesium uit hun voer. De overige 80% tot 85% van de stof wordt niet opgenomen, belandt dus in de mest, die vervolgens over het land wordt uitgereden.
Daarnaast wordt magnesium direct over het land gestrooid. Zo bevatten veel kalksoorten tegenwoordig tussen 5% en de 19% aan magnesium, omdat de juiste verhouding tussen calcium (kalk) en magnesium de bodem extra vruchtbaar maakt.
Uit de studie van het adviesbureau blijkt echter dat de calcium-magnesiumverhouding bij de meerderheid van de Nederlandse maisvelden en weilanden in disbalans is. “Wat komt door de combinatie van drijfmest, kunstmest en bekalken”, laten de onderzoekers weten.
Om deze ontwikkeling tegen te gaan en de calcium-magnesiumverhouding te herstellen, adviseert VIB Consulting boeren om hun maisvelden en weilanden te bekalken met een magnesiumarme kalkmeststof. “Het najaar is de beste tijd om dit te doen.”