Anneke Wieling (Protiviti): ‘Onze medewerkers zijn onze beste ambassadeurs’

19 oktober 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Zeventien jaar na de lancering is Protiviti Nederland door de magische grens van 100 medewerkers gebroken. Alle reden om bij te praten met Anneke Wieling, aan boord vanaf het eerste uur en alweer meer dan tien jaar managing director van het Nederlandse kantoor.

Vorige maand was het zover: met de komst van zeven nieuwe collega’s groeide het team van Protiviti Nederland tot boven de 100 medewerkers. Groot feest, zou je denken. Anneke Wieling blijft er echter nuchter onder: “Eigenlijk deden we niet veel anders dan normaal wanneer we nieuwe leden verwelkomen in ons team.”

Het klinkt misschien wat saai, maar Wieling onderstreept hiermee juist hoeveel waarde Protiviti hecht aan ál haar medewerkers: “Of ze nu onze 67e of onze 100e collega zijn, we vieren het op dezelfde manier!”

Anneke Wieling, Managing Director, Protiviti

Evengoed is de managing director natuurlijk erg blij met het behalen van deze mooie mijlpaal. “Voor ons als bedrijf is het absoluut een heugelijk moment!”

Ze erkent dat Protiviti de bijzondere gebeurtenis dan ook niet gehéél onopgemerkt aan zich voorbij liet gaan. “Tijdens ons happy hour, aan het einde van de eerste week van de zeven nieuwe aanwinsten, kregen we als leiderschapsteam een feestelijke taart aangeboden, die we uiteraard met veel plezier met z’n allen hebben gedeeld.”

Al ruim zeventien jaar thuis

Wieling zelf behoorde tot de allereerste medewerkers van de Nederlandse tak van Protiviti. Het kantoor aan de Amsterdamse Zuidas opende begin 2005 de deuren, drie jaar na de oprichting van het (inmiddels wereldwijde) adviesbureau gespecialiseerd in interne audit, finance, risk & compliance en technologie.

Eerder werkte Wieling onder meer voor Arthur Anderson en KPMG, maar het is bij Protiviti waar ze zich al meer dan zeventien jaar volledig thuis voelt. En het is ook precies dát gevoel dat volgens haar grotendeels ten grondslag ligt aan de sterke groei van het kantoor.

“Ongeacht branche of bedrijf, het aantrekken van talent is moeilijk. Ook wij concurreren daarbij natuurlijk met enkele zeer grote bedrijven”, legt ze uit. “Maar we geloven dat we een aantal unieke kenmerken hebben die ons zeer aantrekkelijk maken als werkgever.”

Meer dan carrière maken

Ten eerste combineert Protiviti volgens Wieling de voordelen van een lokaal kantoor met die van een multinational. “Ons kantoor kent een gezelligheid die bij sommige van onze concurrenten lijkt te ontbreken, en we vormen samen een heel ondernemend team. Tegelijkertijd maken we deel uit van een wereldwijd bedrijf volop mooie ontwikkelingen en carrièremogelijkheden.”

“Het geweldige werk dat we doen willen we gewoon blijven doen, maar dan op een nog grotere schaal.”

Net zo belangrijk is volgens Wieling dat Protiviti goed beseft dat er meer is in het leven dan carrière maken. “De balans tussen werk en privé nemen we heel serieus. We weten hoe belangrijk het is dat onze mensen zich kunnen losmaken van hun werk om het leven te leiden waarvoor ze zo hard werken.”

Lees verder: Hoe Protiviti-topvrouw Anneke Wieling werk met thuis combineert.

Onderzoek wijst keer op keer uit dat betrokken medewerkers beter werk afleveren. Wieling benadrukt echter dat aandacht voor het welzijn van het personeel veel verder gaat dan dat. “Het is waar én heel prettig dat gelukkige werknemers productiever zijn, maar oprecht geven om hun geluk staat daar in zekere zin los van: je wil simpelweg dat het goed met ze gaat – binnen en buiten het kantoor.”

De beste ambassadeurs

Een ondernemende club, uitdagende opdrachten, veel carrièremogelijkheden en een cultuur van oprechte betrokkenheid – opgeteld vertaalt dit zich volgens Wieling in het succesverhaal van Protiviti. “Uiteindelijk zijn onze medewerkers onze beste ambassadeurs. Zij zijn de reden dat anderen zich bij ons aansluiten.”

Ze verwacht dat het team de komende jaren blijft groeien, waarbij de ambitie eigenlijk heel eenvoudig is. “Het geweldige werk dat we doen willen we gewoon blijven doen, maar dan op een nog grotere schaal.”

Met name naar de technologische adviesoplossingen is steeds meer vraag. “Het lijkt erop dat we altijd wel een nieuw lid voor dit team nodig hebben”, zegt ze lachend. “Maar gelukkig zijn ook al onze andere teams gegroeid.”

Dat is ook goed nieuws voor de klanten, zo legt ze uit. “Het betekent dat we ze kunnen ondersteunen bij nog meer projecten waar we eerder niet voldoende capaciteit voor hadden.”

“In onze expertisegebieden zijn we nu echt een alternatief voor de Big Four”, geeft ze aan. “Bovendien evolueren onze expertisegebieden met de komst van nieuw talent, wat betekent dat we ook andere soorten projecten kunnen aannemen die we vroeger niet konden uitvoeren.”

Wieling kijkt dan ook uit naar de volgende mijlpaal, maar wel onder één duidelijke voorwaarde: de groei mag nooit ten koste gaan van de waarden waarop Protiviti is gebouwd. “Het kan soms uitdagend zijn om financieel succesvol te zijn én te blijven staan voor wat we zeggen. Maar dat is precies hoe we zijn gekomen waar we nu staan en daar blijven we trouw aan.”