Common Eye versterkt team met vier nieuwe adviseurs

14 oktober 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Common Eye heeft zijn team uitgebreid met vier nieuwe collega’s. Susan van de Laak, Joraline van Engelen, Carolien Fledderus en Hannah Boven zijn dit najaar gestart bij het adviesbureau gespecialiseerd in samenwerken.

Susan van de Laak omschrijft zichzelf als “strategisch denker met een empathische benadering”. Ze brengt zo’n 25 jaar professionele ervaring mee naar Common Eye. Een groot deel van haar carrière zette ze zich in voor woningbouwcorporaties. Daar ervaarde ze hoe waardevol én uitdagend samenwerking kan zijn.

“Veel corporaties zien wel in dat samenwerken helpt bij het krijgen van een hogere klanttevredenheid, effectievere processen of voldoende geschikte en gemotiveerde medewerkers. Toch leiden de dagelijkse beslommeringen vaak af om de samenwerking effectief aan te gaan. Dat geldt voor veel mensen in alle organisaties”, legt ze uit.

Susan van de Laak, Joraline van Engelen, Carolien Fledderus en Hannah Boven

De afgelopen drie jaar ondersteunde Van de Laak als zelfstandig adviseur organisaties bij hun ondernemingsplan, visie op dienstverlening en samenwerking met andere organisaties. “In al mijn werk zet ik samenwerken in om het doel te bereiken. Omdat ik geloof dat je samen tot effectievere en efficiëntere oplossingen komt.”

Joraline van Engelen wil met haar brede ervaringen als historicus, docent én onderzoeker samenwerkingen realiseren en verbeteren, zo vertelt ze: “Voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken moeten we andere perspectieven bij elkaar brengen en laten samenwerken. Alleen dan komen we tot oplossingen.”

In haar nieuwe rol bij Common Eye hoopt ze ervaring op te doen in verschillende branches. “Sectoren als de zorg en het sociaal domein fascineren mij. Maar het liefst ben ik actief in het onderwijs. Daar voel ik mij het meeste thuis en gaat mijn hart sneller van kloppen.”

Ook liggen in het onderwijs voldoende uitdagingen te wachten. “Een krappe arbeidsmarkt, de digitale ontwikkelingen, sociaaleconomische uitdagingen en verandering in de leerontwikkeling van primair- tot vervolgonderwijs. Allemaal thema’s waarop samenwerking en perspectiefuitwisseling kunnen leiden tot veranderingen, die een toegevoegde waarde hebben voor de samenleving.”

Carolien Fledderus werkte zo’n 20 jaar in de zorg, eerst als verpleegkundige, later ook als secretaris raad van bestuur en beleidsadviseur. Bij Common Eye richt ze zich op samenwerkingen binnen en tussen (zorg)organisaties. “Ook begeleid ik netwerkpartners bij het optimaliseren van hun onderlinge samenwerking”, geeft ze aan. “Want hoe doe je dat, samenwerken zonder hiërarchie?”

Binnen het toch al complexe zorglandschap vormt de samenwerkingsopgave voor nóg een nieuwe uitdaging. In het aangaan van die uitdaging zet ze haar ervaring in om “partijen met een gezamenlijke opgave te verbinden” , zo legt ze uit. “Dit kan binnen een organisatie zijn of tussen organisaties.”

Naast de zorg is ze ook inzetbaar binnen aanpalende sectoren. “Ik acteer ook op het grensvlak van maatschappelijk en sociaal domein. Mijn loopbaan kenmerkt zich door veel verschillende teamsamenstellingen op diverse plekken binnen een organisatie. Bestuurlijk of operationeel, strategisch of praktisch? Het is juist de afwisseling in het werk die het leuk maakt.”

Hannah Boven heeft veel ervaring in project- en programmamanagement. Ze werkt al vele jaren voor de zorg, eerst vanuit TwynstraGudde, daarna als zelfstandig adviseur en trainer. Vanuit de opvatting dat programma’s/projecten en samenwerken “onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden” heeft ze de ambitie om de verbinding en meerwaarde tussen de vakgebieden te vergroten.

“Ik heb ervaren dat programma- en projectmanagement alleen succesvol is wanneer je alle betrokkenen aan de opgave weet te binden”, aldus Boven. “Daarom ontwerp ik ieder programma samen met mijn opdrachtgevers en de betrokken medewerkers, zodat ieders belangen en ambitie een plaats hebben in het programma.”

Zeker binnen de zorg ligt de komende jaren een enorme samenwerkingsopgave, zo legt ze uit. “De grote gevolgen van de decentralisatie van zorgtaken vragen om een andere houding van mensen, nieuwe samenwerkingsverbanden en een andere wijze van organiseren. Dit zijn de vraagstukken waar samenwerken en programma- en projectmanagement samenkomen.”