Metyis ontwikkelt non fungible tokens (NFT’s) voor non-profit

10 oktober 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zwitserse liefdadigheidsinstelling Pro Senectute beider Basel heeft een primeur in de non-profit markt: als eerste charitatieve instelling heeft het zijn eigen NFT-collectie gelanceerd. Adviesbureau Metyis zorgde voor het ontwerp en de technische ontwikkeling.

Sinds 1993 richt ouderenzorginstelling Pro Senectute beider Basel zich op het helpen van ouderen in de regio Basel met het verbeteren van hun levenskwaliteit.

Met de lancering van zijn eigen collectie NFT’s (non-fungible tokens) mag Pro Senectute beider Basel zich een pionier noemen in de non-profit markt. Het bedrijf stapt als eerste goededoeleninstelling in een van de meest gehypte technologische ontwikkelingen van dit moment: de metaverse. Vandaag om 10:00 vindt de go-live plaats van zijn NFT-collectie ‘Swiss Crypto Marvels’. De opbrengsten van de NFT-portefeuille zullen ten goede komen aan goede doelen.

NFT Old Town CHur and NFT Churfirsten

Swiss Crypto Marvels bestaat uit een verzameling van non-fungible tokens (NFT’s) – dit zijn virtuele activa in de blockchain die verzameld, geruild en verhandeld kunnen worden. Een NFT (ook wel tokenized art genoemd) vertegenwoordigt een digitaal certificaat van eigendom van een goed en is een uniek, niet-kopieerbaar origineel op de blockchain.

De collectie van Swiss Crypto Marvels zullen 4.444 NFT’s bestaat uit vier afbeeldingen (NFT Lauterbrunnen, NFT Old Town Chur, NFT Alp Palfries en NFT Churfirsten). De kopers weten vooraf niet welke afbeelding ze kopen (de NFT Churfirsten is bijvoorbeeld de meest zeldzame NFT, met slechts 44 vrijgegeven exemplaren).

Met de opbrengst van de verkoop zal Pro Senectute beider Basel een project financieren dat erop gericht is de digitale geletterdheid onder ouderen in de kantons Basel-Stadt en Baselland te bevorderen. Elke NFT is te koop voor CHF66. Als het de liefdadigheidsinstelling lukt om alle NFT’s te verkopen, dan halen ze €300.000 op voor het goede doel.

De NFT’s tot leven brengen

Om zijn metaverse-onderneming te realiseren deed de Zwitserse liefdadigheidsinstelling een beroep op de hulp van “verschillende Zwitserse influencers”, evenals op ondersteuning van Metyis, een wereldwijd actief management en digital consultingkantoor. Metyis was verantwoordelijk voor het creatieve ontwerp en de technische implementatie.

Dominic Olonetzky, partner bij Metyis in het kantoor in Zürich, licht de rol van het bureau verder toe: “Samen met Pro Senectute beider Basel hebben we vier foto’s geselecteerd om daaruit NFT’s te maken. Op basis van deze foto’s zijn we met het idee gekomen om het beeld samen te voegen met een droomachtig object dat verwijst naar onze digitale toekomst. Het eindresultaat is een mix van de originele foto met futuristische objecten.”

NFT Alp Palfries and NFT Lauterbrunnen

Klimaatneutrale NFT

Een belangrijke opdracht die Pro Senectute beider Basel meegaf aan Metyis was om een klimaatneutrale NFT te ontwikkelen. Geen gemakkelijke opgave voor Metyis, aangezien cryptovaluta en blockchaintoepassingen bekend staan om hun (aanzienlijke) energieverbruik.

Metyis besloot daarom om het project op de Polygon-blockchain te laten draaien. “Deze wordt beschouwd als een van de meest milieuvriendelijke blockchains, omdat hij gebaseerd is op het ‘proof of stake’-principe”, vertelt Aaron Selig, een Associate bij Metyis. “Door de Polygon-blockchain te gebruiken konden we de CO2-uitstoot met ruwweg 90% (of meer) verminderen in vergelijking met andere bekende blockchains.”

Om aan de volledige klimaatneutrale wens van de klant te kunnen voldoen, adviseerde Metyis Pro Senectute beider Basel om de resterende uitstoot te compenseren, in samenwerking met de Zwitserse klimaatbeschermingsorganisatie myclimate.

Volgende stap?

Voor zowel Pro Senectute beider Basel als de ouderen in de regio Basel die zich digitale vaardigheden eigen willen maken, betekent maandagochtend 10 oktober een moment suprême. De belangstelling voor de NFT was in aanloop naar de go-live naar verluidt al groot en de non-profitorganisatie kijkt dan ook vol vertrouwen uit naar de lancering.

Olonetzky geeft aan dat Metyis apetrots is dat Pro Senectute beider Basel met de ondersteuning van het bureau impact kan maken. “Dit initiatief levert het bewijs dat zelfs lokale non-profitorganisaties een echte impact kunnen hebben via blockchaintechnologieën, vooral in de metaverse.”

“De metaverse wordt ook wel aangemerkt als het ‘nieuwe world wide web’. En als het daadwerkelijk zijn potentieel bereikt, dan zal de metaverse een ongekende digitale revolutie veroorzaken”, voegt Olonetsky toe. “We zijn er trots op dat we in de voorhoede staan als het gaat om de ontwikkelingen in deze industrie.”