Aeternus en AKD begeleiden verkoop van American Dental Trading

05 oktober 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

American Dental Trading uit Oisterwijk is overgenomen door de Zweedse investeerder Triton, die tegelijkertijd ook een tweede groothandel in tandartsbenodigdheden heeft overgenomen: Hofmeester uit Rotterdam.

Door de twee transacties is Triton in één klap een van de grotere spelers geworden in het segment voor tandartsbenodigdheden. American Dental Trading en Hofmeester hebben een gezamenlijke omzet van bijna €100 miljoen. Ze beleveren ruim 8.000 tandartspraktijken, klinieken en orthodontisten in binnen- en buitenland.

Financiële details rondom de deals zijn niet bekendgemaakt, volgens een dealmaker betrokken bij de transactie die wordt geciteerd in het Financieele Dagblad betalen de Zweden in totaal meer dan €100 miljoen.

Aeternus en AKD begeleiden verkoop van American Dental Trading

American Dental Trading en Hofmeester zullen beide de krachten bundelen met Unica, een Zweeds bedrijf dat eveneens tandheelkundige producten verkoopt. Samen zal het trio goed zijn voor een omzet van €160 miljoen.

“Met deze deals richten we een nieuw Europees bedrijf op binnen de tandheelkundige distributie en dienstverlening. De groep steunt op sterke synergieën en een schaalbaar aanbod”, laat Martin Forss weten, Chairman van Unident.

De dealmakers

American Dental Trading werd gedurende de transactie bijgestaan door M&A-adviseur Aeternus. Pieter van Lieshout, de CEO van American Dental Trading, legt uit hoe het bedrijf bij het bureau uitkwam vanuit de ambitie om verdere internationale groei te realiseren.

“Om eens buiten het bekende te kijken hebben we contact gezocht met Aeternus die in haar zoektocht naar verschillende alternatieven met potentiële partijen kwam die we zelf nog niet op het vizier hadden”, vertelt hij. “Wij waren enthousiast over de optimale mogelijkheden tot synergie die de verschillende partners die zij introduceerden ons boden. Na een zorgvuldig selectieproces, geregisseerd door Aeternus, is er uiteindelijk een overeenkomst gesloten met Triton.”

Vanuit Aeternus werd de deal begeleid door Peter Joosten en Niek Jacobs. Juridisch advies werd geleverd door advocatenkantoor AKD (team: Mickey Engel en Ruben Schulpen).

“Door de acquisitie van zowel American Dental Trading als Hofmeester vestigt de groep zich als Europese marktleider op het gebied van tandartsconsumables. Het was een prachtige strategische deal om als M&A-adviseurs bij betrokken te zijn”, aldus Joosten, Managing Partner van Aeternus.

De sellside-dealmakers van Hofmeester zijn op het moment van schrijven niet bekend. Koper Triton runde de dealtrajecten via een inhouse M&A-team en schakelde de hulp van Linklaters in voor juridische ondersteuning.