Vijf vragen aan: Maarten Bakker, partner bij Innopay

06 oktober 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vorige maand werd Maarten Bakker gepromoveerd tot partner bij Innopay. We stelden Maarten vijf vragen over zijn loopbaan, hoe het is om bij Innopay te werken, en naar tips voor professionals die de consultancy in willen.

Kun je ons wat vertellen over je achtergrond?

“Zeker, ik heb een achtergrond in toegepaste natuurkunde. Hoewel ik de intellectuele uitdaging waardeerde, kwam ik wel tot de conclusie dat het onderzoeksberoep toch niet geheel bij mij paste. Daarom besloot ik om de stap naar management consultancy te maken.”

“In 2006 sloot ik me aan bij de Strategy-tak van Accenture, waar ik kennis nam van de kneepjes van het consultancyvak en leerde hoe ik mijn vaardigheden kon inzetten binnen het almaar sneller veranderende en uitdagende landschap, waarin klanten steeds veeleisender worden.”

Maarten Bakker, Partner, Innopay

“Mijn focus lag vooral op het financial services-segment, en in het bijzonder op het verzekeringsdomein. Ik deed waardevolle kennis op over het reilen en zeilen binnen de banken- en verzekeringssector, zowel vanuit een financieel, operationeel als juridisch perspectief.”

“Naarmate binnen het financial services-speelveld steeds meer startups en techbedrijven opkwamen, nam financiële technologie ook in mijn werk voor klanten een steeds meer bepalende rol in. Het zorgde er echter ook voor dat ik vraagtekens plaatste bij veel van de inspanningen van gevestigde spelers – in hun zoektocht naar een winnende platformstrategie.”

“De visie van Innopay hierop gaf mij het antwoord waar ik naar op zoek was, en motiveerde mij om hier aan de slag te gaan.”

Wilde je altijd al consultant worden?

“Nee, toen ik begon te werken was consultancy niet het einddoel. Inmiddels is het echter een deel van mij en wil ik deze branche nooit meer verlaten. Het is de combinatie van nieuwe projecten en klanten, kennisleiderschap, intellectueel uitdagende opdrachten en de zeer gemotiveerde en vaardige collega’s die het werken in de consultancy en bij Innopay zo aangenaam maken.”

Waarom besloot je te kiezen voor Innopay?

“Het was een logische plek om mijn management consultingreis voort te zetten, omdat het me een aantal antwoorden gaf waar ik naar op zoek was. Maar, nog belangrijker is dat Innopay bij zijn klanten bekendstaat en gerespecteerd wordt om zijn kennisleiderschap en expertise, ondernemerschap en hoogwaardige projectuitvoering.”

“Verder worden onze mensen binnen Innopay niet als een nummer behandeld, maar echt als onze grootste troef. Vandaar dat er intern veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Allemaal eigenschappen van Innopay die echt bij mij passen. En uit ervaring weet ik dat je dat bij de grote bureaus niet zo aantreft. Maar dat is wel wat het verschil maakt en wat bepalend is voor hoeveel plezier je hebt in je werk.”

In welke mate betekende partner worden bij Innopay voor jou een verandering en welke belangrijke doelstellingen en ambities heb je sinds je benoeming?

“Werken bij Innopay betekent dat je verantwoordelijkheden hebt ten opzichte van je klanten, voor onze interne bedrijfsvoering en voor de persoonlijke ontwikkeling van jezelf en je collega's. Dit geldt voor mensen op elk niveau in onze organisatie, van junior consultants tot de partners.”

“Dus hoewel de focus van mijn dagelijkse werk als partner is veranderd, is de kern van mijn verantwoordelijkheden dat niet. Ik werk nog steeds aan klantprojecten, aan nieuw kennisleiderschap en aan mijn eigen ontwikkeling en die van anderen.”

“Mijn ambitie is om Innopay te laten groeien voor onze mensen en onze klanten. Ons everything transaction-motto, in combinatie met onze hoogwaardige adviesvaardigheden, is relevant voor een grote groep internationale klanten. Ik wil dat we groot genoeg zijn om ertoe te doen en toch klein genoeg blijven om voor elkaar te kunnen zorgen. Dat zal ons in staat stellen onze visie te realiseren.”

Tot slot, heb je tips voor professionals, jong en oud, die de stap naar consultancy willen maken?

“Ga er niet vanuit dat je carrièrevooruitzichten beter zullen zijn bij een grote partij als Accenture, Deloitte of Capgemini. Bij Innopay zijn wij het bewijs dat dit niet waar is. We doen de meest uitdagende projecten waar ik ooit aan heb gewerkt.”

“Ik zie een enorme persoonlijke en professionele groei bij onze mensen. En onze alumni zijn bij veel andere geweldige bedrijven gaan werken en hebben een geweldige carrière. Met andere woorden: ga op zoek naar wat bij jou past.”