Innopay brengt Open Banking Monitor uit: Drie inzichten

23 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consultancybureau Innopay heeft de nieuwste editie van zijn Open Banking Monitor uitgebracht, waarmee het een licht werpt op de belangrijkste trends en verschuivingen binnen het zich snel ontwikkelende landschap van API-producten. Mounaim Cortet, een Director bij Innopay, loopt langs drie belangrijke bevindingen uit het rapport.

1: API-volwassenheid neemt toe

Banken bieden vandaag de dag meer API’s (Application Program Interfaces) aan dan een jaar geleden: Innopay registreert een stijging van 17% in het aantal API’s per bank. Deze stijging impliceert dat de API’s die banken nu aanbieden een breder scala van veelgebruikte bankfunctionaliteiten afdekken.

Bovenaan de lijst van API’s staan nog steeds rekening-informatie (voor diverse soorten rekeningen), betaalinitiatie (voor diverse betaalinstrumenten) en management van betalingen (voor diverse door de gebruiker geïnitieerde acties rond de betaling). Deze worden gevolgd door API’s voor klantinformatie (die het gecontroleerd delen van geselecteerde gegevensattributen mogelijk maken), waarvan het aantal aanzienlijk is toegenomen.

Open Banking Monitor 2021

Ook zijn er diverse API’s op de markt gekomen die de efficiëntie en klantbeleving voor zakelijk betalingsverkeer en transactiedienstverlening verbeteren (zoals garanties voor handelsfinanciering, elektronisch bankrekeningenbeheer (eBAM) en realtime cashpooling).

2: Developer experience neemt toe

De algehele prestaties van developer portals zijn met 11% gestegen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

Ontwikkeling van de community
Het aantal banken dat actief investeert in de ontwikkeling van de community is met 22% gestegen. Dat doen zij door nieuwsberichten en blogs te publiceren of evenementen of partnerprogramma’s op te zetten. Dat laat zien dat banken het belang inzien van het opzetten van een open banking community om innovatie te stimuleren, zoals ook is benadrukt in de vorige publicatie van Innopay.

Gebruiksvriendelijkheid voor developers
Deze is met 21% toegenomen door extra en betere developer tools zoals dynamische sandbox-omgevingen, gedetailleerde ‘getting started’-handleidingen en uitgebreidere functies voor applicatie- en registratiebeheer. Deze features zorgen voor een betere ervaring door het gebruik van API’s te vergemakkelijken.

API-documentatie
Er is een groei van 3% in functies zoals informatie over de businesscontext rondom API’s (naast de technische specificaties), API-versiebeheer en -changelogs en beknoptheid van API-specificaties. Daardoor is de algehele leesbaarheid van de API-documentatie en daaraan gerelateerde content verbeterd.

3: Banken uit het Midden-Oosten

In de afgelopen twee jaar hebben meerdere banken uit het Midden-Oosten een plek weten te bemachtigen in de Open Banking Monitor. AKBank, Arab Bank, IsBank, KuveytTürk, Albaraka en nu ook VakifBank hebben in sneltreinvaart hun open banking-proposities geïntroduceerd en doorontwikkeld.