Adchieve maakt van bedrijven koplopers in de online advertentiewereld

08 september 2022 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel

Vandaag de dag is het een bekend gegeven: nu ons leven zich meer en meer online afspeelt, is het voor bedrijven cruciaal om hun zichtbaarheid op zoekmachines en platforms te verhogen. Mark van Werven specialiseerde zich al 20 jaar geleden in dit vakgebied, dat destijds nog nauwelijks bestond. We spraken met de CEO van Adchieve over hoe het bedrijf klanten helpt de concurrentie voor te blijven.

Het kan soms snel gaan, zeker in het digitale bedrijfslandschap van de 21e eeuw. Een aantal jaar geleden gold een goed uitgewerkte online strategie nog als een krachtig wapen in de strijd om de consument. Inmiddels is zo’n strategie gemeengoed en moeten bedrijven heel wat meer uit de kast halen.

Zo ook op het gebied van online marketing, waar de massale inzet van de vele slimme mechanismen in hoog tempo heeft geleid tot oververzadiging in elke denkbare sector. Veel organisaties worstelen dan ook met het ontsluiten van waarde uit hun online marketinginspanningen.

Mark van Werven, Adchieve

Om hier verandering in te brengen kunnen ze aankloppen bij Adchieve. De softwaremaker en zakelijk dienstverlener helpt bedrijven met het vergroten van hun online zichtbaarheid en het verbeteren van hun resultaten, zodat ze uiteindelijk een hogere return on investment weten te realiseren.

Het bedrijf werd opgericht door ondernemer Mark van Werven. Het basisconcept dat het fundament vormt van zijn bedrijf evolueert volgens de oprichter synchroon met het bedrijf dat bijna synoniem is geworden met zoekmachineoptimalisatie: ’s werelds grootste internetbedrijf Google.

“Meer dan 20 jaar geleden werkte ik op de financiële afdeling van de Rabobank, maar tegelijkertijd had ik een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Van Werven. “Ik was enorm geïnteresseerd in hoe Google werkte – nog vóórdat het mogelijk werd om er te adverteren. Vanaf het allereerste begin heb ik de zoekmachine zien evolueren. Toen ik zag hoe zoekmachinereclame volwassen werd, kreeg ik interesse in het optimaliseren van zoekmachineresultaten.”

Aanvankelijk combineerde Van Werven het runnen van zijn SEA-bedrijf met zijn dagelijkse baan. Hij ontwikkelde een geautomatiseerde, op trefwoorden gebaseerde methodologie voor online adverteren. Deze zou later de hoeksteen vormen voor het huidige Adchieve.

Zijn werk trok zowel de aandacht van een bekende Nederlandse retailer als van zijn branchegenoten, en niet veel later fuseerde zijn bedrijf, waarna het verderging als Tribal Internet Marketing. Van Werven leidde Tribal ongeveer tien jaar en bouwde het bedrijf uit tot een gevestigde speler in het segment. Niet lang nadat hij het bedrijf begin 2017 had verkocht (aan TWC Holding) was de ondernemer alweer vastbesloten iets nieuws op te bouwen.

Adchieve

Adchieve was geboren. “We zijn begonnen als aanbieder van een automatiseringsplatform, gericht op het automatiseren van grootschalige Google-campagnes. Dat is nog steeds een belangrijk deel van onze huidige business”, legt Van Werven uit.

Eén van zijn klanten, doe-het-zelfzaak Hornbach, vroeg Adchieve om te helpen bij het optimaliseren van zijn lokale advertentiestrategie in Google Shopping. In deze advertenties kunnen consumenten direct de actuele winkelinventaris in de fysieke winkel checken.

In samenwerking met Adchieve zijn vervolgens voor de webwinkels in onder andere Nederland, Duitsland en Zweden “indrukwekkende resultaten” behaald, zo laat de projectleider van Hornbach weten. “Per euro die we investeren ligt de conversiewaarde drie keer hoger dan bij onze ‘normale’ shoppingadvertenties.”

“Ik was enorm geïnteresseerd in hoe Google werkte – nog vóórdat het mogelijk werd om te adverteren.”

Ook binnen de hotel- en accommodatieverhuursector wist Adchieve sterke resultaten te boeken. Het bureau hielp verschillende spelers met het inzetten van Google-hoteladvertenties om boekingen binnen te halen.

“Het gebruik van Google-hoteladvertenties leidt tot meer directe boekingen tegen lagere kosten, omdat commissies aan platforms zoals Booking.com worden omzeild. Ook verbetert het de gebruikerservaring, omdat aanbiedingen en beschikbaarheid direct worden getoond bij het zoeken op Google”, zo legt Van Werven uit.

Maatgemaakte zichtbaarheid

Veel van de 40 teamleden van Adchieve zijn internationaal actief. Zo hielp Adchieve een grote Aziatische sneakerwinkel bij het optimaliseren van zijn Google-smart shopping en -search advertentieplaatsing, waarbij klantinzichten werden gecombineerd met Google’s ‘smart bidding’ om campagnes te ontwerpen die perfect aansluiten bij de zoekopdrachten van sneakerkopers. De resultaten logen er niet om: binnen 90 dagen groeide de verkopen met meer dan 200%.

“We werken met bedrijven met tientallen producten, maar ook met bedrijven met een miljoen of meer producten. We zorgen voor exact op maat gemaakte zichtbaarheid; voor iedere regio en klantvoorkeur, en ten aanzien van beschikbaarheid, nabijheid en meer – dan hebben we het over miljoenen datapunten. We helpen bedrijven dergelijke campagnes effectief op te zetten en onze tooling automatiseert het grootste deel van het proces.”

De afgelopen twee jaar heeft Adchieve zijn aanbod gediversifieerd, zodat het nu ook is gericht op andere platforms. “We zijn begonnen met Google, maar we willen meer zijn dan Google alleen”, licht Van Werven toe. “We hebben ook diensten op andere platforms, waaronder Amazon en Facebook.”

Op dit gebied ziet hij ook nog grote kansen voor de komende jaren. “Mijn overtuiging is dat onze klanten op welk platform dan ook op zoek zijn naar een tool waarmee ze alle data kunnen verbinden. Er bestaan veel tools, maar niet één die dát doet. Dus onze ambitie voor de lange termijn is om die tool te kunnen bieden.”

De markt voorspellen

Met zijn succesvolle platform is Adchieve uitgegroeid van een PPC (pay-per-click)-softwareleverancier tot een bredere dienstverlener, die ook ondersteunt met advies en implementaties. “Ons team bestaat uit ontwikkelaars, data scientists en consultants.”

“De snelheid waarmee dingen kunnen veranderen in de online reclamemarkt is voor andere sectoren ondenkbaar.”

Vanuit zijn multidisciplinaire bezetting kan Adchieve ondersteuning bieden bij het volledige online advertentieproces – van de strategie en het ontwerp tot en met het platform en de levering. Een datagedreven aanpak vormt daarbij de kern: “We gebruiken alle data om klanten te helpen een cyclus van continue verbetering te implementeren.”

Indien nodig zet Adchieve in op het insourcen van externe data, om zo de wendbaarheid te vergroten en te zorgen voor een snelle turnaround.

“De snelheid waarmee dingen kunnen veranderen in de online reclamemarkt is voor andere sectoren ondenkbaar”, stelt Van Werven. “Wanneer zich een nieuwe ontwikkeling voordoet – zoals een viral campagne – kan binnen enkele uren daarop inspelen een beslissende onderscheidende factor zijn. Onze aanpak neemt dergelijke externe data mee in het proces om de algehele besluitvorming te verrijken.”

“We voegen een laag van data en vooruitblikkend advies toe aan ons platform om ervoor te zorgen dat onze klanten niet alleen financieel succes boeken, maar voorop kunnen lopen in een snel veranderend landschap.”

Zo helpt Adchieve momenteel een modebedrijf bij het beter voorspellen van de seizoensvraag, evenals van de daaraan gerelateerde advertentie-uitgaven.

“We helpen ze om de markt beter te voorspellen, door data te koppelen en die te gebruiken voor prognoses. Zo kunnen ze toekomstgerichte data gebruiken om reclame te maken voor de producten van het volgende seizoen. Dat is effectiever dan het gebruiken van de verkoopcijfers van vorige maand, die immers betrekking hebben op een ander seizoen.”

Vooruitkijken

Van Werven begint inmiddels alweer bijna aan zijn 20e jaar in het online advertentiedomein. Bang dat hij snel uitgekeken raakt op de branche is hij in ieder geval niet.

“Integendeel, de uitdaging en de mogelijkheden zijn alleen maar interessanter geworden”, zegt hij met een glimlach, waarbij hij verwijst naar een rapport dat een toekomst voorspelt waarin zoekmachines en marktplaatsen binnen enkele jaren nóg bepalender zullen worden.

Met een gedurfde groeiambitie wil Adchieve op deze golf meesurfen. “We groeien in heel Europa en willen internationaal uitbreiden. We willen onze tool verder ontwikkelen en een maatstaf worden voor uitmuntendheid in de branche. En, het allerbelangrijkste”, voegt Van Werven tot slot toe: “We willen blijven genieten van wat we doen.”