Hay: NL scoort slecht op secundaire voorwaarden

18 juni 2012 Consultancy.nl

Westerse landen leggen bij het belonen van werknemers de nadruk op salaris en bonus. Ontwikkelings-landen daarentegen spenderen verhoudingsgewijs veel meer aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Op de ranglijst van secundaire arbeidsvoorwaarden als percentage van het totale arbeidspakket, staat Nederland op de 36e positie. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Hay Group onder meer dan 12 miljoen werknemers binnen 16.500 organisaties verspreid over 58 landen.

Onder secundaire arbeidsvoorwaarden wordt onder meer verstaan gezondheidszorg, pensioenen, arbeidsongeschiktheids- en leaseregelingen, opleidingsmogelijkheden, mobiele telefoons en gadgets.

Blindstaren
“Werknemers en werkgevers zijn geneigd om zich teveel blind te staren op salaris en bonussen. Ze vergeten vaak te kijken naar het totaalplaatje van de beloning’’, aldus Anne Branger, Market Leader Productized Services Hay Group. “Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals opleidingsbudget en pensioen, zijn minstens zo belangrijk.”

Secundaire arbeidsvoorwaarden op maat
Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen specifieke behoeften op het gebied van secundaire arbeids-voorwaarden. Zo is jong talent nauwelijks bezig met pensioen en is de groep tussen de 30 en 40 jaar gebaat bij regelingen als ouderschapsverlof. Beter inspelen op specifieke wensen van de werknemer kan zorgen voor meer tevredenheid en daarmee tot het behoud van talent. Juist in deze onzekere tijd zou de werkgever er alles aan moeten doen om zijn totaalaanbod aan arbeids-voorwaarden in te zetten als concurrentieel voordeel op de arbeidsmarkt.

Inzicht in opbouw leidt tot waardering
De bijdrage van werkgevers aan de pensioenregeling van werknemers kan van 20% tot 35% variëren van het salaris. Uit onderzoek blijkt dat werknemers slecht op de hoogte zijn van de hoeveelheid geld die de werkgever voor hen betaalt. Terwijl tegelijkertijd is het inzicht in de opbouw en de waarde van het pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden bepalend voor de mate van tevredenheid.

Nieuws