Welke daken in Haarlem zijn geschikt voor zonnepanelen?

05 september 2022 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Hoe zet je zoveel mogelijk daken in voor de hoognodige energietransitie zonder het historische aanzicht van je centrum te schaden? Met deze vraag zag Haarlem zich geconfronteerd. Geografisch data-adviesbureau Tensing ontwikkelde voor de gemeente een viewer waarop inwoners zelf kunnen zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen.

Wie weleens door hartje Haarlem heeft geslenterd zal het niet zijn ontgaan: de Noord-Hollandse hoofdstad heeft een prachtig centrum. Haarlem verkreeg al in 1245 stadsrechten en dat zie je terug in de vele eeuwenoude panden.

De stad koestert deze geschiedenis, maar moet uiteraard ook mee in de toekomst – en die is duurzaam. In die duurzame toekomst is een centrale rol weggelegd voor zonnepanelen.

Welke daken in Haarlem zijn geschikt voor zonnepanelen

Maar hoe nuttig die ook zijn, bepaald mooi zijn ze niet – zeker niet als ze pontificaal op een historisch pand liggen. Daarom heeft Haarlem regels opgesteld. Zo mogen zonnepanelen in het centrum alleen worden geplaatst op platte dakdelen of dakdelen buiten het zicht van de openbare weg.

Voor de bewoners van panden is het echter vaak lastig om zelf vast te stellen of zij zonnepanelen mogen plaatsen en, zo ja, waar. Tenminste, tot voor kort. Sinds dit jaar kunnen ze dit namelijk zelf opzoeken op de door Tensing ontwikkelde viewer.

De oplossing kwam tot stand door drie datasets met elkaar te combineren. Deze werden geleverd als drie 2D-kaarten: één waarop te zien is of een adres een plat of schuin dak heeft en of het een monumentaal pand betreft (wat ook meespeelt in het beleid), één die toont of afzonderlijke dakdelen op een adres schuin of recht zijn, en één die laat zien of de dakdelen zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Door het samenvoegen van deze drie datasets beschikken Haarlem en haar inwoners nu over een online, voor iedereen toegankelijke beleidskaart die precies laat zien welke dak(delen) in het historische deel van de stad in aanmerking komen voor het plaatsen van zonnepanelen.