Rianne van der Loo (ADC) over haar loopbaan en diversiteit in data science
Rianne van der Loo werkt al meer dan dertien jaar in de consultancy en de technologiesector. Na Deloitte, Boston Consulting Group en Google trad ze dit jaar als Chief Commercial Officer in dienst bij Amsterdam Data Collective (ADC). Rianne is een voorbeeld voor veel vrouwen in de wereld van data science. We spraken met haar over haar weg naar haar huidige functie en diversiteit & inclusie binnen de techsector.
Na tien jaar bij Google maakte je de overstap naar Amsterdam Data Collective. Wat motiveerde je?
“In mijn hele loopbaan hebben drie elementen een rode draad gevormd: mensen & cultuur, klanten en data. Ik heb econometrie gestudeerd, maar koos ervoor om mijn horizon te verbreden als strategieconsultant bij Boston Consulting Group.”
“Omdat ik meer langetermijnrelaties wilde opbouwen en uitbouwen, kwam ik bij Google terecht. Daar heb ik ook mijn commerciële en operationele vaardigheden kunnen ontwikkelen in verschillende rollen.”
“Na tien jaar vond ik het tijd voor iets nieuws. Ik was op zoek naar een plek waar ik mijn achtergrond en ervaring kon combineren met een uitdaging om teams te helpen groeien binnen een snel ontwikkelende omgeving. Dit heb ik gevonden bij Amsterdam Data Collective: impact maken met data, klanten helpen succesvoller te worden en werken met een geweldige groep mensen.”
Waar haal jij je dagelijkse dosis positiviteit en motivatie vandaan bij Amsterdam Data Collective?
“Het klinkt misschien een beetje cliché, maar het zijn de mensen met wie ik werk die me het gelukkigst maken in mijn werk. Ik breng veel tijd door op mijn werk, dus ik wil dat die tijd plezierig is in een positieve omgeving met mensen van wie ik kan leren en met wie ik kan lachen.”
“Voor mij is het belangrijk dat mijn werk en privéleven niet twee volledig afzonderlijke dingen zijn. Ik werk graag met mensen met wie ik ook graag tijd doorbreng, dan is het ook leuk om elke ochtend op kantoor te komen.”
“Daarnaast ben ik enorm enthousiast over de ‘core business’ van Amsterdam Data Collective – organisaties helpen meer datagedreven te worden en data science toepassen om een positieve impact te maken op het bedrijfsleven en de maatschappij.”
“Verder werk ik graag in een snel groeiende omgeving waar mensen beschikken over een ‘can-do’-mentaliteit. Dit vormt een belangrijk onderdeel in de cultuur van Amsterdam Data Collective – we zien een kans en proberen die te grijpen, we zien de resultaten en meten die, en we passen ons aan waar nodig. Ik vind het fijn om deel uit te maken van een groeiend collectief bij Amsterdam Data Collective, waar mensen mijn ambities en groeimentaliteit delen.”
Data science lijkt nog altijd een door mannen gedomineerde wereld. Hoe bevordert ADC diversiteit & inclusie en inclusief leiderschap?
“Diversiteit en inclusie zijn zaken waar Amsterdam Data Collective zich altijd impliciet op heeft gericht. Maar naarmate we verder groeien, willen we daar steeds meer expliciet op focussen, bijvoorbeeld op het gebied van recruiting.”
“Een diverse groep mensen levert consistent betere resultaten op. Ook is een bepaalde mate van diversiteit essentieel om inclusief gedrag te bevorderen. We streven naar een divers team in termen van geslacht, leeftijd, etniciteit en alle overige factoren die diversiteit omvatten.”
“Wanneer we specifiek naar geslacht kijken, is het ook belangrijk om een stap verder te kijken en rekening te houden met masculiene en feminiene kenmerken, die we binnen het managementteam onder de loep hebben genomen.”
We proberen te ontdekken wat onze persoonlijke leiderschapseigenschappen zijn, wat we van elkaar kunnen leren en waar we eventuele blinde vlekken hebben. Met als doel ervoor te zorgen dat we een evenwichtig team hebben. Werken met mensen die niet altijd mijn visie delen daagt me uit om creatief te denken en op nieuwe manieren te presteren, wat leidt tot betere oplossingen en algemene resultaten.”
“Voor mij is eigenaarschap een fundamenteel kenmerk van succesvol leiderschap.”
“Bovendien promoveren we graag van binnenuit en geven we onze toekomstige leiders de middelen die ze nodig hebben om te slagen. Er zijn eindeloze mogelijkheden om initiatief te nemen binnen projecten, en iedereen kan met trainingen zowel de harde als zachte vaardigheden ontwikkelen.”
“We bieden veel vrijheid, wat mensen in staat stelt om verantwoordelijkheid en eigenaarschap te nemen. Voor mij is eigenaarschap een fundamenteel kenmerk van succesvol leiderschap.”
Wat zijn volgens jou de belangrijkste belemmeringen voor het creëren van een divers leiderschapsteam, en dan vooral met het oog op de inclusiviteit van leiderschap?
“Over het algemeen, wanneer mensen praten over leiderschapseigenschappen zijn het de mannelijke eigenschappen die het eerst worden benadrukt. Deze eigenschappen omvatten resultaatgerichtheid, daadkracht, het nemen van risico’s en assertiviteit, in vergelijking met meer typisch vrouwelijke leiderschapseigenschappen zoals samenwerken, empathie, intuïtie en aandacht voor details.”
“Deze laatstgenoemde eigenschappen worden nogal eens beschouwd als ‘nice to haves’, en niet als een vereiste bij het aannemen van mensen voor leidinggevende functies.”
“Zolang bedrijven hun leiders blijven beoordelen op een rigide set van kenmerken, missen ze de kans om mensen aan te nemen die een frisse kijk brengen op hun organisaties. Dit begint al bij het schrijven van een vacaturetekst.”
“Bovendien nemen veel grote bedrijven nog altijd mensen op leadershipposities aan uit een ‘old boys’-netwerk dat niet bevorderlijk is voor inclusief leiderschap. Hopelijk is dit iets wat in de toekomst zal veranderen, maar vooralsnog zoeken huidige leiders vooral mensen in wie ze zichzelf herkennen. In plaats daarvan zouden bedrijven meer risico’s moeten nemen door niet alleen te kijken naar wat een kandidaat al heeft gedaan, maar vooral naar de potentie van een kandidaat.”
Als je terugkijkt op je eigen carrière, hoe belangrijk is het om een mentor te hebben om te groeien als leider?
“Tijdens mijn loopbaan heb ik verschillende mentoren gehad. Sommigen daarvan waren ook mijn managers, terwijl anderen juist collega’s waren aan wie ik expliciet gevraagd had om mijn mentor te worden.”
“Deze relaties hebben een enorme impact gehad op mijn carrière, vooral omdat ik de neiging heb om altijd in de actiestand te staan zonder veel tijd over te laten voor reflectie. Het plannen van gesprekken met mijn mentoren dwong me om bewust te plannen wat ik wilde leren en hoe ik me in mijn carrière wilde ontwikkelen.”
“Sparren met anderen biedt een waardevolle kans om te horen hoe mensen met verschillende perspectieven een situatie zouden benaderen, om er vervolgens vanuit je eigen standpunt over na te denken. Een mentor kan ook helpen richting te geven aan welke vaardigheden je wilt ontwikkelen en hoe je daarmee kunt experimenteren. Uiteindelijk is het echter aan het individu om dergelijke lessen in daden om te zitten.”
Tot slot, voor degenen die een carrière in data science overwegen, welk advies zou je geven?
“Om te beginnen moet je bereid zijn om verandering te omarmen: je moet het leuk vinden om in een snel veranderende omgeving te werken en die verandering ook zelf in werking te stellen. Het is een sector voor mensen die graag de mogelijkheden zien, openstaan voor groei en initiatief willen nemen. Het vergt echter ook veel veerkracht en zelfstandigheid: je eigen pad uitstippelen door op zoek te gaan naar kansen in plaats van te wachten tot ze naar je toe komen.”
“Bovendien is het niet per se een vereiste om uit te blinken in technische vaardigheden om je plaats te vinden in de technologie- en data science-industrie. Hoewel er veel kansen zijn voor data scientists, software developers en data engineers, zijn er ook andere rollen aanwezig, waaronder in sales, marketing en product management. Ontdek waar jij kunt bijdragen.”