Het NIC helpt RAV met inkooptraject voor nieuwe ambulances
Toen de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord zo’n 90 nieuwe ambulances moest aanschaffen, werd al snel duidelijk dat het niet de kennis en kunde aan boord had om deze klus optimaal uit te voeren. Samen met Het NIC is gewerkt aan de aanbesteding en de daadwerkelijke aanschaf van de nieuwe ambulances.
De ambulancezorg in Nederland is regionaal georganiseerd in Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s). De RAV is wettelijk aangewezen als de rechtspersoon die ambulancezorg mag verlenen en de meldkamer ambulancezorg in stand moet houden. Er zijn 25 RAV-regio’s in Nederland, in lijn met de 25 Veiligheidsregio’s die ons land telt.
Eén van deze regio’s is Brabant Midden-West-Noord (circa 1,1 miljoen inwoners), waar de RAV zich net als in de overige regio’s met zijn ambulancezorgdiensten dagelijks met veel toewijding inzet voor patiënten.
In de regio is steeds meer vraag naar ambulancevervoer. En aangezien veel oudere ambulances aan vervanging toe waren, besloot de RAV dat er maar liefst 90 nieuwe moesten komen.
Door de omvang van de inkooporder moest een Europees inkooptraject worden opgestart. Samen met experts van Het NIC is eerst een inkoopstrategie ontwikkeld voor het vraagstuk. Na het schetsen van de belangrijkste contouren is het inkooptraject vervolgens vormgegeven en werden de specificaties voor een aanbestedingstraject uitgedacht.
Europese aanbesteding
Gekozen is om de ambulances Europees openbaar aan te besteden met een apart perceel voor de brancardsystemen. Met deze aanpak werd voor een goede aansluiting van de ambulances en brancardsystemen gezorgd. Kort daarop werd begonnen met het aanbesteden van het onderhoud van de ambulances met een apart perceel voor de banden.
Samen met de voertuigcommissie van de RAV Brabant Midden-West-Noord is het traject naar wens doorlopen. Met als resultaat: 90 nieuwe ambulances die volgens de opdrachtgever “volledig voldoen aan de eisen en wensen van zowel de organisatie als de chauffeurs.”
Ook zijn separate contracten afgesloten voor het onderhoud van de voertuigen en het leveren en onderhouden van de banden.
“Het traject is uitgevoerd volgens de grondbeginselen van het inkopen: rechtmatig, transparant, doelmatig en non-discriminatoir. We zijn trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan deze werkwijze en het eindresultaat”, aldus een van de betrokken medewerkers vanuit Het NIC.