Spanje - Ierland: Analyse van Jeroen Visscher

15 juni 2012 Consultancy.nl

Consultancy.nl gaat voor en tijdens het Europees Kampioenschap voetbal de prestaties van het Nederlands Elftal op de voet volgen. Hiertoe werkt het samen met Jeroen Visscher, partner bij organisatie adviesbureau Turner en specialist Performance Management. 

Per wedstrijd worden de belangrijkste prestaties door Visscher en zijn team bijgehouden. De focus ligt op het meten van de prestaties van de individuele spelers in relatie tot de strategie, doelstellingen en teamorganisatie. Zie ook het bericht: Consultancy.nl en Jeroen Visscher analyseren Oranje.

SPANJE – IERLAND: DE ANALYSE
Spanje heeft haar tweede wedstrijd op het EK met 4-0 gewonnen van Ierland. Al in de 4e minuut was het Torres die de score opende met een hard schot. Spanje was de rest van de eerste helft veelvuldig in balbezit, maar de 2-0 bleef uit. Na rust bracht Spanje het tempo omhoog en dat had direct effect. Silva scoorde met een bekeken schot de 2-0 en brak het verzet van de Ieren. Doelpunten van Torres en Fabregas brachten de eindstand van 4-0 op het scorebord.

Door de snelle openingsgoal speelde Spanje een comfortabele wedstrijd. Met zeer gevarieerd aanvalsspel en veel aanvalsimpulsen van de backs speelde Spanje de Ieren vooral in de tweede helft stuk. In totaal 84 keer kwamen de backs Arbeloa en Alba tijdens de wedstrijd op. In vergelijking met de prestaties van het Nederlands Elftal, daar kwamen de backs tijdens de wedstrijd tegen Duitsland in totaal 27 keer op. Het verschil is een factor van drie!

Heer en meester met veel balveroveringen
In de wedstrijd tegen Italië was Spanje nog kwetsbaar in de verdediging. Tegen Ierland was ze heer en meester in de verdediging. Het verdedigende blok had een rendement van 82% in de 1-1 duels en in de hele wedstrijd kreeg Spanje slechts 5 doelpogingen tegen. Het meest opvallend was het percentage balveroveringen van Spanje. Het druk zetten op de tegenstander leidde in 57% tot een balverovering, een ongelooflijk hoog rendement.

De beide backs lieten zien van een ander kaliber te zijn dan Van der Wiel en Willems bij Nederland. Verdedigend hebben Arbeloa en Alba een hoog rendement met meer dan 50% balveroveringen en 100% winst in de 1-1 duels.

Del Bosque heeft veel keus in de aanval
In de wedstrijd tegen Italië viel Torres niet gelukkig in, maar tegen Ierland maakte hij de verwachtingen wel waar. Met twee doelpunten en een rendement van 40% geeft hij de bondscoach Del Bosque veel keus om te variëren in de wedstrijden die nog gespeeld moeten worden. Bovendien draagt hij ook verdedigend bij aan de strategie met zeven gewonnen 1-1 duels. Fabregas viel in de 74e minuut in voor Torres en liet ook zien in aanmerking te willen komen voor de volgende wedstrijd. Zijn enige doelpoging in de 83e minuut was direct raak.

Vooral na rust versnelde Spanje het tempo van de wedstrijd en bracht het hiermee de Ieren in problemen. Het inspelen van de aanvallende middenvelders in het eerste kwartier na rust kwam in totaal op 21, terwijl het laatste kwartier voor rust dit nog 12 keer was. Het aantal doelpogingen was hoog in het laatste kwartier voor rust en het eerste kwartier na rust. In deze periode ondernam Spanje in totaal 13 van de 25 doelpogingen. Alleen het aantal steekballen op de aanvallers bleef nog wat achter bij de norm. In de hele wedstrijd bleef dit aantal steken op 9.

Wat nemen we mee naar de volgende wedstrijd?
Ierland is natuurlijk van een ander kaliber dan Italië. Toch kunnen we gerust stellen dat Spanje op stoom begint te komen. Met uitstekende verdedigende rendementen en met veel aanvallers die gebrand zijn om te scoren, zullen ze met vertrouwen naar de wedstrijd tegen Kroatië en de daaropvolgende kwartfinale uitkijken. Met Duitsland absoluut de topfavoriet op dit EK.