Spanje - Italie: Analyse van Jeroen Visscher

11 juni 2012 Consultancy.nl

Consultancy.nl gaat voor en tijdens het Europees Kampioenschap voetbal de prestaties van het Nederlands Elftal op de voet volgen. Hiertoe werkt het samen met Jeroen Visscher, partner bij organisatie adviesbureau Turner en specialist Performance Management. 

Per wedstrijd worden de belangrijkste prestaties door Visscher en zijn team bijgehouden. De focus ligt op het meten van de prestaties van de individuele spelers in relatie tot de strategie, doelstellingen en teamorganisatie. Zie ook het bericht: Consultancy.nl en Jeroen Visscher analyseren Oranje.

SPANJE – ITALIE: DE ANALYSE
Spanje heeft haar eerste wedstrijd op het EK met 1-1 gelijk gespeeld tegen Italie. Italie opende na 60 minuten de score door een mooi doelpunt van Di Natale, de vervanger van de tegenvallende Balotelli. Italie kon niet lang van de voorsprong genieten, want in de 64e minuut scoorde Fabregas de 1-1 voor Spanje.

In een wedstrijd met twee gelijkwaardige tegenstanders bleef Italie in de eerste helft vrij gemakkelijk overeind. Door een goed spelend Italiaans verdedigend blok, lukte het Spanje niet om gaten in de verdediging te schieten. Opvallend was dat Spanje tot slechts 8 doelpogingen in de eerste helft kwam, terwijl Italie met de counters ook tot 7 doelpogingen kwam.

Terugvallend verdedigend rendement direct na rust
Spanje begon na rust niet scherp aan de tweede helft. Het verdedigende rendement viel terug ten opzichte van de prestaties in de eerste helft. Het rendement van de 1-1 duels kwam in dat kwartier uit op slechts 50%, terwijl ook het rendement van het druk zetten op de tegenstander achter bleef.

Pas na het doelpunt van Italie kwam bij Spanje het besef dat er beter gepresteerd moest worden. Met een rendement van 100% in de 1-1 duels in het vijfde kwartier en 30% balveroveringen na druk zetten op de tegenstander kwam de wereldkampioen weer op het gewenste niveau van presteren. Desondanks kreeg Italie in de hele wedstrijd 12 kansen op een doelpunt. Spanje is in deze fase van het toernooi nog kwetsbaar in de verdediging.

Torres haakt af als goalgetter
De spits Fabregas kwam pas na een half uur in kansrijke positie. Met een rendement van 25% met doelpogingen laat ook hij zien dat een topspits niet veel kansen nodig heeft om te scoren. Zijn vervanger Torres leverde een slechte prestatie. De doelpogingen die hij kreeg liet hij onbenut en met een dergelijk rendement is het niet waarschijnlijk dat hij veel speeltijd gaat krijgen van Del Bosque.

Een opvallende speler aan de zijde van Spanje was Iniesta. Hij was met drie voorzetten en vijf doelpogingen veruit de meest gevaarlijke speler van Spanje. Xavi had in de hele wedstrijd maar twee doelpogingen, maar was met 15 steekballen wel de aangever voor veel van de Spaanse aanvallen. Het rendement van deze steekballen is ook hoog: 80% van de steekballen op de aanvallende middenvelder komt aan.

Wat nemen we mee naar de volgende wedstrijd?
Spanje zal in de volgende wedstrijd een tegenstander van een ander kaliber treffen. In de wedstrijd tegen Italie viel op dat Spanje kwetsbaar kan zijn als er een degelijke verdedigende muur wordt opgetrokken. Als het aanvallende rendement van Iniesta verbetert en Xavi blijft zoveel steekballen geven, zal het niet veel moeite hebben met Ierland. Nu Torres ook op dit EK niet de goalgetter blijkt te zijn, blijft wel de vraag wie de doelpunten voor Spanje moet scoren.