Duitsland - Portugal: Analyse van Jeroen Visscher

10 juni 2012 Consultancy.nl

Consultancy.nl gaat voor en tijdens het Europees Kampioenschap voetbal de prestaties van het Nederlands Elftal op de voet volgen. Hiertoe werkt het samen met Jeroen Visscher, partner bij organisatie adviesbureau Turner en specialist Performance Management.

Per wedstrijd worden de belangrijkste prestaties door Visscher en zijn team bijgehouden. De focus ligt op het meten van de prestaties van de individuele spelers in relatie tot de strategie, doelstellingen en teamorganisatie. Zie ook het bericht: Consultancy.nl en Jeroen Visscher analyseren Oranje

DUITSLAND – PORTUGAL: DE ANALYSE
Duitsland heeft haar eerste wedstrijd op het EK met 1-0 gewonnen van Portugal. De Duitsers wonnen moeizaam van het verdedigend spelende Portugal dat sterspeler Ronaldo onzichtbaar zag spelen. In de 72e minuut kopte Gomez een van richting veranderde voorzet knap in en werd hiermee de matchwinnaar.

In vergelijking met de prestaties van Nederland viel vooral bij Duitsland de aanvallende rendementen op. Het rendement van de voorzetten van de opkomende backs Lahm en Boateng is 50%. Het rendement van spits Gomez is 33% waarmee hij bewijst een echte spits te zijn.

Ondanks aanvallende impulsen toch moeizame overwinning
Het aantal Duitse aanvalsimpulsen was in de wedstrijd tegen Portugal hoog. In totaal 24 steekballen op de aanvallende middenvelders en 14 voorzetten van Podolski en Muller leidden tot 9 doelpogingen, waarvan Gomes er een verzilverde.

Toch vielen de prestaties ver terug in de tweede helft. Lahm en Boateng kwamen slechts vier keer op na de rust en ook het aantal doelpogingen in de tweede helft bleef beperkt tot drie. Het aantal voorzetten na een actie van een aanvallende middenvelder bleef steken op twee.

Hummels verdedigende uitblinker
Hummels was de uitblinker bij de Duitse verdedigers. Zijn rendement op 1-1 duels was 90% en aanvallend was zijn rendement van het inspelen van de beide backs en verdedigende middenvelders 100%.

Het rendement van Duitsland voor de 1-1 duels in de hele wedstrijd ligt boven de 70%. Tot de 75e minuut was dat zelfs boven de 75%, maar door het slechte rendement in het laatste kwartier, mede door de druk van Portugal, kwam het net boven de 70% uit. Het rendement van het druk zetten op de tegenstander viel nog wat tegen bij Duitsland: 35% van het totaal resulteerde in een breedte- of dieptebal.

Enige dissonant in de verdediging van Duitsland was Boateng. In zijn onderlinge duels met Ronaldo had hij het moeilijk met een rendement van 50%. In totaal ondernam Portugal 11 doelpogingen waarvan er 7 plaatsvonden in het laatste kwartier.

Wat nemen we mee naar de volgende wedstrijd?
Duitsland heeft met deze overwinning een prima start op het EK en gaat met vertrouwen de wedstrijd met het Nederlands Elftal tegemoet. Het rendement van de aanvalsvarianten is goed, en zal in de loop van het toernooi alleen nog maar toenemen. In de wetenschap dat Nederland moet winnen van Duitsland, zal die Mannschaft in de kaart worden gespeeld. Duitsland kan achterover leunen, vertrouwen op de verdediging en razendsnel counters uitvoeren om Nederland te verslaan.

Nieuws

Meer nieuws over