Nederland - Denemarken: Analyse van Jeroen Visscher

10 juni 2012 Consultancy.nl

Consultancy.nl gaat voor en tijdens het Europees Kampioenschap voetbal de prestaties van het Nederlands Elftal op de voet volgen. Hiertoe werkt het samen met Jeroen Visscher, partner bij organisatie adviesbureau Turner en specialist Performance Management. 

Per wedstrijd worden de belangrijkste prestaties door Visscher en zijn team bijgehouden. De focus ligt op het meten van de prestaties van de individuele spelers in relatie tot de strategie, doelstellingen en teamorganisatie. Zie ook het bericht: Consultancy.nl en Jeroen Visscher analyseren Oranje 

NEDERLAND – DENEMARKEN: DE ANALYSE
Het Nederlands Elftal heeft haar eerste wedstrijd op het EK met 0-1 verloren van Denemarken. Krohn-Dehli rondde in de 24e minuut een aanval van de Denen succesvol af. Van Marwijk liet de verwachte basis spelen: Willems als linksback en Vlaar speelde als linker centrale verdediger.

Het Nederlands Elftal speelde op het eerste kwartier na nooit overtuigend en faalde zowel verdedigend als aanvallend. Net zoals in de eerste twee oefenwedstrijden bleek Nederland niet in staat om de benodigde rendementen te halen in de aanvals- en verdedigingsstrategieen. Het meest schrijnende voorbeeld was Van der Wiel met 20% rendement in de onderlinge duels en geen voorzetten die aankwamen bij een medespeler. Alleen Sneijder zette een goede aanvallende prestatie neer met 9 succesvolle steekballen op aanvallers.

Aanvallende wanprestatie van Oranje
In de wedstrijd tegen Denemarken leverde het Nederlands Elftal een aanvallende wanprestatie. Het rendement van de doelpogingen (25 in totaal) was veel te laag voor een eindtoernooi waar de eerste wedstrijd gewonnen moet worden. Een kwart van deze doelpogingen kwam voor rekening van Van Persie, die niet kon overtuigen als eerste keuze in de spits.

Van de drie strategische aanvalsvarianten van Oranje kwam alleen de variant met de steekballen van Sneijder uit de verf. Het opkomen van de backs verliep onder de norm met 21 keer opkomen van Van der Wiel en slechts 11 keer opkomen van Willems. Het opkomen leidde in de hele wedstrijd tot 5 voorzetten die niet bij een medespeler aankwamen. Ook de beide aanvallende middenvelders Afellay en Robben vielen tegen. Afellay kwam in de eerste helft niet verder dan een doelpoging. In de hele wedstrijd was zijn rendement op voorzetten slechts 17%. Het rendement op voorzetten van Robben was met 57% beter dan dat van Afellay, maar in de hele wedstrijd was zijn resultaat ook niet goed genoeg. In totaal 4 voorzetten van Robben kwamen aan bij een medespeler en het aantal doelpogingen van 6 lag ook onder de norm van 10 per wedstrijd.

Slechte verdedigende rendementen geven geen vertrouwen
De rendementen van het verdedigende blok is verslechterd ten opzichte van de oefenwedstrijden. In de oefenwedstrijden liep het rendement van de 1-1 duels al terug van 80% naar 75%. In de wedstrijd tegen Denemarken zakte het zelfs terug naar een rendement van 66%. En ook het rendement op het druk zetten liep terug naar 29% diepte- en breedteballen als resultaat. Onwaardig voor de finalist van het WK. Van der Wiel viel negatief op door het slechtste rendement van 20% te halen in 1-1 duels.

Het rendement van John Heitinga was wel hoger dan dat van Van der Wiel, maar bij het doelpunt werd hij wel erg eenvoudig op het verkeerde been gezet. Vlaar speelde als stand-in van Mathijsen een behoorlijke wedstrijd met een verdedigend rendement van 72% in 1-1 duels.

Opvallend zijn de wisselingen per deel van de wedstrijd. In het 3e en 4e kwartier van de wedstrijd vallen de verdedigende prestaties ver terug. Het rendement van de 1-1 duels viel in dat deel van de wedstrijd terug naar 44%. In de tweede helft viel ook het aantal keer druk zetten op de tegenstander terug naar 50% van het aantal van de eerste helft. Het Nederlands Elftal oogde niet fit.

Wat nemen we mee naar de volgende wedstrijd?
Er moet gewonnen worden van Duitsland om een goede kans te maken op de volgende ronde. Om dat te bereiken zal het aanvallende rendement en het verdedigende rendement sterk verbeterd moeten worden. De backs zullen meer moeten durven op te komen. Robben en Afellay moeten meer rendement uit hun acties halen. En Van Marwijk zal een beslissing moeten nemen over de invulling van de spitspositie: blijft hij Van Persie steunen of kiest hij toch voor het rendement van Huntelaar? Verdedigend is de rentree van Mathijsen hard nodig om Van Bommel en De Jong weer in hun vertrouwde positie te krijgen en het vertrouwen te herstellen.

Nieuws

Meer nieuws over