Adviesbureaus onderzoeken woonbehoefte in gemeente Dalfsen

03 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In opdracht van de gemeente Dalfsen worden momenteel de woonbehoeftes van de inwoners onderzocht door twee adviesbureaus.

De Overijsselse gemeente Dalfsen (met net geen 30.000 inwoners) bestaat uit tal van kernen en buurtschappen – zoals Nieuwleusen, Lemelerveld, Hoonhorst, Oudleusen, Ankum, Broekhuizen, Den Hulst, Strenkhaar, Slennebroek, Rechteren en Ruitenveen.

In veel van deze kernen en buurtschappen zijn op dit moment nieuwbouwlocaties aangewezen, vertelt André Schuurman, wethouder Volkshuisvesting in Dalfsen, op de website van de gemeente. “Op die manier proberen we voor de komende jaren voldoende woningen toe te voegen.”

Kasteel in het buurtschap Rechteren, gemeente Dalfsen

Om vast te stellen welke woningen precies op die nieuwbouwlocaties moeten worden gebouwd, schakelde de gemeente Dalfsen onlangs de bureaus BMC (een grote speler in de publieke advisering) en Wim Vos Advies (een boetiek in wonen en volkshuisvesting) in. Die twee partijen voeren de komende tijd onderzoek uit naar de woonbehoeftes van de inwoners. 

Het onderzoek van de adviesbureaus is niet alleen van belang voor de nieuwbouwlocatie, maar ook voor eventuele herontwikkeling van bestaande bewoning, geeft Schuurman aan. “Hier willen we ook de juiste woonvormen toevoegen voor verschillende doelgroepen.” 

Het is de bedoeling dat ongeveer 50% van de inwoners van Dalfsen zal meedoen aan het woonbehoefteonderzoek. Daarin wordt deelnemers onder andere gevraagd of ze van plan zijn om in Dalfsen te blijven wonen en of ze – indien van toepassing – op zoek zijn naar een huur- of koophuis. 

Extra onderzoek

Naast het algemene onderzoek, houden de twee adviesbureau ook een aparte peiling onder jongvolwassenen tussen de 18 en de 25 jaar oud. Vooral omdat een aanzienlijk deel van deze groep inwoners van Dalfsen nog geen eigen huis heeft.

“De woningmarkt is verhit, we moeten snel, maar ook de juiste keuzes maken”, zegt Schuurman. “We willen woningen realiseren waar ook in de toekomst behoefte aan is. Daarom is het voor ons ook belangrijk goed in kaart te brengen welke woonbehoeften onze jongere inwoners hebben.”