Rijkswaterstaat selecteert Movares, KplusV en Alba Concepts

21 juli 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rijkswaterstaat heeft Movares, KplusV en Alba Concepts geselecteerd als partners voor de uitrol van circulaire economie in de grond-, weg- en waterbouw.

Nederland wil in 2050 circulair zijn. Rijkswaterstaat wil als tussenstap in 2030 al circulair en klimaatneutraal werken. Circulair werken betekent dat er geen afval meer wordt geproduceerd. Denk aan beton dat niet eindigt als afval, maar als nieuw beton op een snelweg, kantoormeubilair een tweede leven geven, of het gebruik van duurzaam geproduceerde materialen, zoals recyclebaar asfalt.

Zo’n transitie gaat niet zonder slag of stoot. Verschillende initiatieven worden hiervoor uitgerold, waaronder het circulair maken van onderdelen binnen de grond-, weg- en waterbouw.

Rijkswaterstaat selecteert Movares, KplusV en Alba Concepts

Om de veranderportefeuille in goede banen te leiden startte Rijkswaterstaat een zoektocht naar vaste externe partners. Een Europese aanbesteding werd uitgeschreven, waarbij het consortium ‘VacWerk’ bestaande uit de advies- en ingenieursbureaus Movares, KplusV en Alba Concepts uiteindelijk is geselecteerd als voorkeurspartner voor de percelen 'strategie', 'programma-advies en kennisdeling’ en 'data en paspoorten'.

De drie bedrijven gaan Rijkswaterstaat de komende twee jaar adviesdiensten leveren voor kennisontwikkeling en implementatie van circulaire economie in de grond-, weg- en waterbouw. Het contract omvat diensten op het gebied van strategie (zoals advisering en het opstellen van plannen), projectenuitvoering, kennisdeling en het realiseren van datagedreven werken.

Indien Movares, KplusV en Alba Concepts hun rol naar tevredenheid invullen kan de samenwerking met nog eens drie jaar worden verlengd.

Tom Schoo, tender- en projectmanager bij Movares, zegt over de gunning: “Het is mooi om te zien dat we door het bundelen van onze unieke krachten in staat zijn om Rijkswaterstaat op alle aspecten van circulariteit te kunnen adviseren.

Karlijn Bakker, partner bij KplusV, vult aan: “Met dit contract kunnen wij ons partnerschap met Rijkswaterstaat verder uitbouwen. Om samen aan de slag te gaan en mee te bouwen aan een circulair Nederland in 2050. Daar zetten we ons graag voor in!”

Jan Jaap Blüm, senior adviseur circulaire economie en duurzaamheid bij Alba Concepts: “Het is heel goed dat door middel van dit contract meer inzichten voor het versnellen van de circulaire economie in de bouw en grond-, weg- en waterbouw worden uitgewisseld.”