Welt Ventures (Marktlink) haalt €35 miljoen op bij eerste closing

19 juli 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Marktlink Investment Partners heeft de eerste financieringsronde ontvangen van zijn durfkapitaalfonds Welt Ventures. Ruim €35 miljoen is opgehaald bij vermogende particuliere beleggers.

De investeringsmaatschappij van overnameadviseur Marktlink trad in mei voor het eerst naar buiten met de ambitieuze plannen om de investeringsmarkt voor startups open te breken. Deze was tot op heden vooral toegankelijk voor partijen die meer dan €10 miljoen of meer willen investeren, met als resultaat dat veel particulieren de boot misten.

“Voor individuele investeerders is deelname aan private equity- of venture capital-fondsen bijna onmogelijk. Met een inleg vanaf €250.000 democratiseren wij de durfkapitaalmarkt”, aldus Bouke Marsman, medeoprichter van Welt Ventures.

Bouke Marsman en Jaap Vriesendorp

“Welt Ventures is een ‘fund-of-funds’ en investeert in zeer zorgvuldig geselecteerde top presterende venture capital-fondsen, waardoor een gespreide portefeuille van investeringen in meer dan 300 Europese startups en toekomstige unicorns ontstaat”, voegt medeoprichter Jaap Vriesendorp toe. “Hierdoor kunnen hoge rendementen behaald worden met een aanzienlijk lager risico door de brede spreiding over meerdere bedrijven.”

Welke particulieren hun geld hebben toevertrouwd aan Welt Ventures is niet bekendgemaakt.

Dat Welt Ventures al zes maanden eerder dan verwacht zijn doelstelling heeft behaald (de helft van het totale fondsdoel van €75 miljoen) is opvallend te noemen. De markt voor durfinvesteringen loopt terug door de groeiende economische onzekerheid. Daarnaast liggen startups steeds vaker onder een vergrootglas omdat investeerders zich afvragen of ze hun grote beloften wel kunnen waarmaken.

Bekende unicorns vielen de afgelopen periode van hun troon. Vooral de waarderingen van techbedrijven zijn in een vrije val geraakt. Bedrijven zoals Coinbase, PayPal en Square hebben elk zo’n 70% of meer van hun bedrijfswaardering verloren, terwijl bedrijven als Gorillas en Flink – de ‘lievelingen’ gedurende de coronacrisis – nu in de hoek zitten waar de klappen vallen.

Kans voor slimme beleggers

Is dit dan wel het juiste moment om in startups te investeren? Marsman en Vriesendorp zien de huidige tijd in elk geval als een kans – voor slimme beleggers. Marsman: “Juist nu is een interessante tijd om te investeren in venture capital, omdat de correctie van technologieaandelen ook plaatsvindt bij private technologiebedrijven.

“Zo ontstaan er duidelijkere verschillen tussen veelbelovende en minder veelbelovende startups en scale-ups”, legt hij uit. “Dit biedt kansen voor met name de top venture capital-fondsen. Zij kunnen door hun trackrecord en ervaring makkelijker investeren in de toekomstige unicorns.”

Marsman en Vriesendorp waren voor de start van Welt Ventures beiden werkzaam voor McKinsey & Company, waar ze verantwoordelijk waren voor de Startup & Venture Capital-praktijk in Europa.