Xebia ondersteunt Europees AI-project voor medische studenten
Xebia heeft zich aangesloten bij een grootschalig Europees project dat het gebruik van kunstmatige intelligentie binnen medische universiteiten moet bevorderen.
Het betreft een driejarig project dat luistert naar de naam Artificial Intelligence, Innovation & Society (AIIS). Het project wordt gefinancierd door het EACEA, een uitvoerend agentschap van de Europese Unie dat zich richt op onderwijs, audiovisuele media en cultuur.
Het AIIS-project heeft als hoofddoel voor medische studenten een uitgebreid programma te ontwikkelen waarbinnen kunstmatige intelligentie (KI) een grote rol speelt. Daarbij is het de bedoeling om het programma door Europese universiteiten in hun lesprogramma’s te laten opnemen.
Aan het AIIS-project nemen verschillende organisaties deel, waaronder academische instellingen. Zo doen mee de Spaanse Universiteit van Salamanca, de Universiteit van Bergen (Mons) uit België, de Griekse Universiteit van Thessalië en de Universiteit van Turku uit Finland.
Ook betrokken bij het project is SciFY, een non-profitorganisatie die geavanceerde IT-systemen ontwikkelt en deze gratis aanbiedt, inclusief het ontwerp, de implementatie en de benodigde ondersteuning voor het optimaal laten functioneren van de systemen.
Xebia is aangewezen als een van de partners van het project. “We er trots op dat we zijn geselecteerd om als industriepartner en expert in machine learning in de medische sector mee te doen met het AIIS-project”, laat een woordvoerder van het bureau weten in een reactie op de gunning.
Ook GoDataDriven, een dochterbedrijf van Xebia, is betrokken bij het project. Deze onderneming is gespecialiseerd in het verbeteren van het AI-volwassenheidsniveau van organisaties met behulp van innovatieve technologische oplossingen.
De deelnemende universiteiten zijn eind 2020 gestart met het vooronderzoek van het AIIS-project. Hierna sloten de andere organisaties zich aan bij het initiatief, waarna ze in augustus 2021 begonnen met het maken van het AI-trainingsprogramma voor medische studenten.
Volgens de huidige planning wordt de ontwikkeling van dit trainingsprogramma in september dit jaar afgerond. Hierna – in 2023 – wordt het als pilot getest onder medische studenten en eveneens geëvalueerd. Eind volgend jaar wordt het programma uitgerold binnen meerdere Europese universiteiten.