Berenschot: Salaris IT professionals stijgt 2,7 procent

06 juni 2012 Consultancy.nl

De gemiddelde loongroei voor IT'ers bedroeg het afgelopen jaar 2,7 procent. Omdat de inflatie uitkwam op rond de 2,3 procent, hebben de meeste IT'ers dus niet aan koopkracht ingeleverd. Dat blijkt uit de IT Salary Survey 2012 van Berenschot en AutomatiseringGids. Aan de Salary Survey van het adviesbureau namen dit jaar 1,890 IT'ers deel.

Salarisstijging van 2,7%
Gemiddeld steeg het salaris van IT professionals het afgelopen jaar met 2,7 procent. Dat is iets meer dan de afgelopen jaren werd gehaald, maar in vergelijking met in eerdere Salary Surveys gerapporteerde stijgingen toch vrij matig. Voor het komend jaar verwachten de respondenten gemiddeld opnieuw een stijging van 2,1 procent.

Berenschot - IT Salaris

Koopkracht
Doordat de inflatie het afgelopen jaar aantrok, bleef de koopkrachtontwikkeling van de IT'ers erg beperkt. De tijden van stijgingen van de koopkracht van 3 procent of meer liggen al weer vijf jaar achter ons, maar de 0,4 procent die dit jaar resteert, is magerder dan in jaren is gemeten.

De koopkracht stijging geldt overigens niet voor alle functiegroepen in de IT. IT-directeuren, docenten, databasebeheerders, functioneel applicatiebeheerders, senior consultants/adviseurs, systeembeheerders, informatiemanagers en datawarehouse-beheerders en -ontwikkelaars leverden het afgelopen jaar in. Volgens Hans van der Spek, managing consultant van Berenschot, kunnen extreme stijgingen en dalingen voortkomen uit een wisselende onderzoekspopulatie. "Een daling in salaris komt dus niet perse voort uit ontwikkelingen op de arbeidsmarkt."

Nieuws