Youp Lotgerink (Symbol) over zijn project in continu verbeteren

13 juli 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Youp Lotgerink werkt sinds september 2020 bij Symbol, een specialist in het verbeteren van bedrijfsprocessen. De young professional is net klaar met “twee hele gave projecten” bij ForFarmers. Alle aanleiding om Youp te vragen wat hij precies heeft gedaan en hoe zijn ervaringen hebben bijgedragen aan zijn ontwikkeling.

Werken binnen de consultancy draait voor jonge adviseurs voor een groot gedeelte om de uitdagende projecten waaraan zij mogen werken. Krijg je als young professional een uitdagend project en word je goed begeleid, dan kun je in de regel een zeer steile leercurve verwachten.

Voor Youp Lotgerink, die als junior consultant bij Symbol inmiddels aan zijn volgende project is begonnen, is dit precies wat hij tijdens zijn tien maanden bij ForFarmers heeft doorgemaakt: “Ik heb heel veel geleerd, zowel op inhoudelijk vlak als aan de menskant”, blikt hij terug.

Youp Lotgerink over zijn project in continu verbeteren

In het kader van een continu verbeteren-project werd Youp in zijn eerste opdracht vanuit Symbol door ForFarmers aan boord gehaald. ForFarmers is een Nederlandse (ook internationaal actieve) en bekende naam in de agri- en foodwereld. Het bedrijf biedt voeroplossingen aan de (biologische) veehouderij en is in ons land actief vanuit zeven locaties.

Continu verbeteren

Voor een efficiënter productie- en logistiek process zet ForFarmers al langer in op het verankeren van continu verbeteren binnen de organisatie. Zo is op de vestigingen van ForFarmers sinds 2020 een CIM actief: een Continuous Improvement Medewerker. Ruim tien maanden heeft Youp als adviseur deze rol op zich mogen nemen.

In het bijzonder was Youp verantwoordelijk voor twee projecten. “Als eerste heb ik een basis neergelegd voor continu verbeteren. Er worden nu KPI’s bijgehouden, data uit systemen wordt gebruikt om processen te verbeteren en de dagstart is geïmplementeerd.”

Peter Pruijn, Productiemanager Operations bij ForFarmers, blikt hier tevreden op terug: “Het mooie is dat zowel de transportplanning als de productie bij de dagstart betrokken is. Wij produceren steeds meer ordergericht, wat van grote invloed is op een efficiënte productieplanning. En het heeft natuurlijk invloed op onze logistiek: de ene dag gaat er meer de deur uit dan de andere dag.”

Orderstroom in kaart

Ook heeft Youp de orderstroom onder de loep genomen. “Omdat het productieproces door de orderstroom wordt bepaald, is het de ene dag drukker dan de andere. Dat zorgt soms voor uitdagingen bij zowel de productieplanning als de logistieke planning. Op basis van data uit verschillende systemen heb ik het hele proces van bestellingen tot productie in kaart gebracht.”

Uit zijn analyse kwamen zes bottlenecks naar boven: factoren met veel invloed op de orderstroom. Zo krijgt het bedrijf relatief veel spoedbestellingen, die voortdurend zowel de productieplanning als de logistieke planning in de war kunnen schoppen. De opvolger van Youp (de nieuwe CIM) zal deze en andere knelpunten gaan vertalen naar praktische actiepunten.

Warm aanbevolen

Terugkijkend op de waardevolle bijdrage van Youp vertelt Pruijn enthousiast: “Met zijn kennis, ervaring en persoonlijkheid paste Youp perfect in het profiel voor CIM. Hij was al snel onderdeel van het team en een betrokken collega voor zowel de mensen op de werkvloer als het MT.”

“Ook was Youp enorm gedreven”, vervolgt Pruijn. “Hij heeft er alles aan gedaan om zijn rol maximaal in te vullen en zorgde dat er altijd genoeg werk op zijn bordje lag. Daardoor hebben we in korte tijd veel kunnen bereiken. Verder heeft hij ervoor gezorgd dat zijn werk echt ingebed is in onze organisatie.”

Ook in de toekomst houdt Pruijn de young professionals van Symbol warm aanbevolen voor ondersteuning. “De samenwerking met Symbol is zo goed bevallen dat we de contacten maar al te graag warmhouden. Als we ergens hulp bij nodig hebben of op een bepaalde afdeling verlegen komen te zitten, weten we Symbol natuurlijk te vinden.”