Nederland - Noord-Ierland: Analyse van Jeroen Visscher

04 juni 2012 Consultancy.nl

Consultancy.nl gaat voor en tijdens het Europees Kampioenschap voetbal de prestaties van het Nederlands Elftal op de voet volgen. Hiertoe werkt het samen met Jeroen Visscher, partner bij organisatie adviesbureau Turner en specialist Performance Management. 

Per wedstrijd worden de belangrijkste prestaties door Visscher en zijn team bijgehouden. De focus ligt op het meten van de prestaties van de individuele spelers in relatie tot de strategie, doelstellingen en teamorganisatie. Zie ook het bericht: Consultancy.nl en Jeroen Visscher analyseren Oranje 

NEDERLAND – NOORD-IERLAND: DE ANALYSE
 
Het Nederlands Elftal heeft haar laatste oefenwedstrijd in de aanloop naar het EK met 6-0 gewonnen van Noord-Ierland. De traditionele uitzwaaiwedstrijd was vooral goed voor het vertrouwen van het team van Van Marwijk. De tegenstander liet het Nederlands Elftal naar hartenlust combineren en aanvallen. Van Marwijk startte voorin met zijn basisaanvallers: Robben, Sneijder, Afellay en Van Persie. In deze laatste wedstrijd lag het rendement eindelijk op het niveau van wat we mogen verwachten op het EK. Enige relativering is hier op zijn plaats, aangezien de tegenstander niet EK-waardig was.

Van de vier aanvallers waren er drie doeltreffend: Van Persie (1-0 en 3-0), Sneijder (2-0) en Afellay (4-0 en 5-0). Vlaar speelde een uitstekende wedstrijd en bekroonde dat optreden met de laatste treffer van het duel.

Voor het eerst de top 3 op basis van de strategiecijfers:

(1) Ron Vlaar 10
(2) John Heitinga 8,7
(3) Jetro Willems 7,9

Sneijder en Van Persie vinden elkaar
Het Nederlands Elftal werd door Noord-Ierland geen strobreed in de weg gelegd om de bekende aanvalsvarianten te spelen. Het meest opvallende was het inspelen van Van Persie door Sneijder. De vorige wedstrijden was het rendement hiervan nagenoeg nihil, maar in de wedstrijd tegen Noord-Ierland vonden beiden elkaar eindelijk gemakkelijk. In de eerste helft speelde Sneijder Van Persie zelfs 13 keer in met een rendement van 100%. De impact voor Van Persie was enorm. In de voorgaande wedstrijden werd hij nauwelijks aangespeeld in de buurt van het 16-meter gebied. Tegen Noord-Ierland werd hij in de eerste helft daar 10 keer aangespeeld. Met een rendement van 40% van zijn doelpogingen betaalde hij het vertrouwen van Van Marwijk ruimschoots terug.

Robben was de enige aanvaller van wie het rendement tegenviel. In de 80 minuten speeltijd die hij kreeg kwam hij niet verder dan een schamele 2 doelpogingen zonder resultaat en 1 succesvolle voorzet. Beide backs voldeden aan de norm van 30 keer opkomen in een wedstrijd. Het rendement van Van der Wiel bleef nog steeds achter bij het rendement van Willems. Bij Van der Wiel komt 33% van de voorzetten aan, bij Willems is dat 67%.

Vlaar bewijst zich als stand-in van Mathijsen
Verdedigend was het vooral Vlaar die opviel. Hij vecht samen met Bouma om de rol van stand-in van Mathijsen en deed dat met flair. Het inspelen van de verdedigende middenvelders deed hij foutloos, verdedigend scoorde hij boven het gemiddelde van het verdedigende blok. Met de 6-0 als kroon op een goede wedstrijd stelde hij zich zeker kandidaat voor een waardevolle rol op het EK.

Het rendement van het druk zetten op de tegenstander blijft stabiel. Balveroveringen en terugspeelballen door de tegenstander na druk zetten op de tegenstander door Oranje zijn 72% van het totaal. Het rendement van de 1-1 duels wordt wel slechter. In de wedstrijd tegen Bulgarije was dat nog 80%, tegen Noord-Ierland slechts 71%. Van Marwijk zal nog niet geheel gerust zijn als de weerstand volgende week toeneemt.

Wat nemen we mee naar de volgende wedstrijd?
Meer dan het vertrouwen dat toegenomen moet zijn na deze wedstrijd kunnen we niet meenemen. De weerstand van de tegenstander was te gering. De aanvoer door Sneijder voor Van Persie in het 16-meter gebied is cruciaal. Hoe gaat Denemarken dat blokkeren? Vlaar heeft zich nadrukkelijk gemanifesteerd als eerste stand-in voor Mathijsen. Robben zal zich nog moeten verbeteren. Het rendement van Afellay wordt per wedstrijd beter, maar vooral het rendement van de voorzetten (30%) moet nog verbeteren. Verdedigend zal het rendement van de 1-1 duels echt naar de 80%-norm moeten gaan als de weerstand op het EK gaat toenemen. Op naar de eerste echte wedstrijd!

Nieuws

×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Corporate Finance Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting flowresulting Front Consulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo innogy Consulting INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company KplusV KPMG Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Scenter Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup Young Advisory Group Zestgroup

Meer nieuws over