Nederland - Slowakije: Analyse van Jeroen Visscher

31 mei 2012 Consultancy.nl

Consultancy.nl gaat voor en tijdens het Europees Kampioenschap voetbal de prestaties van het Nederlands Elftal op de voet volgen. Hiertoe werkt het samen met Jeroen Visscher, partner bij organisatie adviesbureau Turner en specialist Performance Management.

Per wedstrijd worden de belangrijkste prestaties door Visscher en zijn team bijgehouden. De focus ligt op het meten van de prestaties van de individuele spelers in relatie tot de strategie, doelstellingen en teamorganisatie. Zie ook het bericht: Consultancy.nl en Jeroen Visscher analyseren Oranje

NEDERLAND - SLOWAKIJE: DE ANALYSE 

Het Nederlands Elftal heeft haar derde oefenwedstrijd in de aanloop naar het EK met 2-0 gewonnen van Slowakije. Bondscoach Van Marwijk stond voor een belangrijke keuze: spelen in de spits met Van Persie of met Huntelaar. Hij koos voor de eerste variant en liet Huntelaar pas in de 68e minuut invallen.

Naast Van Persie stonden ook Afellay, Sneijder en Robben als aanvallers in de basis, we kunnen er vanuit gaan dat dit de basis is voor de eerste wedstrijd op het EK tegen Denemarken. Afellay gaf direct zijn visitekaartje af door in de 8e minuut de 1-0 voor te bereiden. De voorzet werd door Saláta in eigen goal gewerkt. In de 75e minuut was het de ingevallen Van der Vaart die de eindstand van 2-0 voor zijn rekening nam.

Van Persie vs Huntelaar
Het Nederlands Elftal startte aanvallend sterk in het eerste kwartier. Naast de 1-0 waren er nog drie doelpogingen van de aanvallers. Het meeste gevaar kwam vooral van beide aanvallende middenvelders, Robben en Afellay. Daarna zakte het niveau snel onder de norm van Oranje. Pas na de wissel van Van Persie en Sneijder voor Huntelaar en Van der Vaart speelde Oranje weer met het gewenste elan.

Van Persie kwam eigenlijk te weinig in het spel voor. Van de 15 keer dat hij aangespeeld werd, was dat slecht twee keer rond het 16 meter gebied. Vooral aan de linkerkant (vier keer) en centraal net over de middellijn (vijf keer) werd hij wel aangespeeld. Met Huntelaar in de laatste 20 minuten veranderde dat. Het Nederlands Elftal leefde op en Huntelaar werd veelvuldig gevonden: vijf keer rond het 16-meter gebied en vier keer centraal over de middellijn.

Zeer opvallend was de terugval in het aantal keer opkomen van Van der Wiel en Schaars. Schaars kwam in totaal slechts 11 keer op, resulterend in slechts een succesvolle voorzet. Het rendement van Van der Wiel was nog slechter. Hij kwam 27 keer op en gaf 3 voorzetten, maar geen van de voorzetten kwam aan bij een medespeler.

Verdedigende prestaties in eerste helft onder de maat

Van Marwijk koos dus voor zekerheid in de basisopstelling. Vooral in de eerste helft kwam dit nog niet terug in de verdedigende prestaties. Het aantal doelpogingen van Slowakije liep zelfs op tot 7 in het laatste half uur van de eerste helft. Opvallend is dat het druk zetten op de tegenstander veel minder werd gedaan dan in de wedstrijd tegen Bulgarije. In de hele wedstrijd werd slechts 43 keer druk gezet. Dit is onder de norm die tijdens het WK2010 bijdroeg aan het succes van Oranje: gemiddeld 90 keer druk zetten op de tegenstander.

Ook het rendement van de 1-1 duels liep enigszins terug en is nog niet op tournooi kwaliteit. Van het verdedigende blok zakte het rendement naar 79%. Niet goed genoeg! Vooral de linker centrale verdediger (Bouma, later vervangen door Vlaar) is nog te kwetsbaar achterin. Met het uitvallen van Bouma dus een extra zorgpunt voor Van Marwijk.

Wat nemen we mee naar de volgende wedstrijd?
De keuze die Van Marwijk heeft gemaakt is de keuze voor zekerheid. Hij kiest in eerste instantie voor zijn basis van het WK2010, aangevuld met Afellay. Afellay speelt een belangrijke en veelbelovende rol om Oranje weer dynamisch te laten aanvallen. Vanuit de objectieve analyse van de prestaties van de beide kandidaten voor de spits komt nog geen definitief oordeel. Wel opvallend dat de tandem Huntelaar – Van der Vaart doeltreffender lijkt dan Van Persie – Sneijder. Waar kiest Van Marwijk voor in de laatste oefenwedstrijd tegen Noord-Ierland?

Nieuws

Meer nieuws over