Nederland - Bulgarije: Analyse van Jeroen Visscher

27 mei 2012 Consultancy.nl

Consultancy.nl gaat voor en tijdens het Europees Kampioenschap voetbal de prestaties van het Nederlands Elftal op de voet volgen. Hiertoe werkt het samen met Jeroen Visscher, partner bij organisatie adviesbureau Turner en specialist Performance Management. 

Per wedstrijd worden de belangrijkste prestaties door Visscher en zijn team bijgehouden. De focus ligt op het meten van de prestaties van de individuele spelers in relatie tot de strategie, doelstellingen en teamorganisatie.

Zie ook het bericht: Consultancy.nl en Jeroen Visscher analyseren Oranje

NEDERLAND - BULGARIJE: DE ANALYSE

Het Nederlands Elftal heeft haar tweede oefenwedstrijd in de aanloop naar het EK met 1-2 verloren van Bulgarije. Bondscoach Van Marwijk koos voor een verrassende opstelling door met Van Persie en Van der Vaart als aanvallers aan de buitenkant te spelen. Huntelaar kreeg de voorkeur boven Van Persie in de spits. Een steekbal van Sneijder in de 45e minuut werd uitstekend door Van Persie afgerond en bracht het Nederlands Elftal op 1-0. In de tweede helft kwam Bulgaije echter terug door slordig verdedigen van Nederland. Popov scoorde in de 50e minuut de 1-1 door een penalty te benutten na hands van Van der Vaart (50). In blessuretijd gaf Heitinga een breedtebal die werd onderschept door Bulgarije en de 1-2 betekende van Micanski.

Te weinig durf en variatie in aanvallen
Het was allemaal erg voorspelbaar wat het Nederlands Elftal aanvallend liet zien. Opvallend is dat beide backs meer dan 30 keer op de helft van de tegenstander kwamen. Maar het rendement daarvan was veel te laag. Het aantal bruikbare voorzetten van Van der Wiel was zelfs nihil. Debutant Willems speelde met een hoger rendement, vooral na rust durfde hij veel meer voorzetten te geven en kwam zijn rendement uit op 40%.

Op het WK in Zuid-Afrika was het Nederlands Elftal vooral gevaarlijk door snel en veelvuldig met steekballen de aanvallers in stelling te brengen. Tegen Bulgarije kwam daar weinig van terecht. Alleen het doelpunt kwam voort uit een steekbal van Sneijder. Het rendement van zijn steekballen was echter lager dan normaal, het lijkt erop dat hij nog niet in grootse vorm is.
De positie waarin Huntelaar als spits werd aangespeeld bevestigt het gebrek aan durf en variatie in de aanval. In de eerste helft werd Huntelaar in totaal 12 keer aangespeeld, waarbij hij slechts drie keer in het gebied rond de 16 meter van Bulgarije werd aangespeeld. Pas in het laatste half uur van de tweede helft verbeterde het aantal keer inspelen in het target gebied.

Laatste half uur verdedigende wanprestatie
Van Marwijk was terecht boos over de verdedigende prestaties van het Nederlands Elftal. Het laatste half uur leverde het Nederlands Elftal een wanprestatie. Het aantal doelpogingen van Bulgarije was tot de 60e minuut slechts drie, terwijl in het laatste half uur nog eens vijf doelpogingen bij kwamen. Alleen Van Bommel en De Jong presteerden op hun normale niveau met het rendement van de duels en het druk zetten op de tegenstander. De Jong won al zijn onderlinge duels, terwijl Van Bommel slechts een duel verloor. Heitinga was de schlemiel door in blessuretijd een breedtebal te geven die onderschept werd en waarmee Micanski matchwinnaar werd door de 1-2 te scoren.

Wat nemen we mee naar de volgende wedstrijd?
De wedstrijd tegen Bulgarije was een leerzame wedstrijd in de aanloop naar het EK. Van Persie was duidelijk ontevreden over de keuze van Van Marwijk om hem niet in de spits te zetten. De aanvalsvarianten met Van der Vaart en Van Persie waren niet succesvol. Van Marwijk zal de aankomende wedstrijd tegen Slowakije zeker gebruiken om zijn aanstaande keuze op het EK te testen. Zal dat met Van Persie zijn of kiest hij voor andere alternatieven?

Nieuws

Meer nieuws over