Banken en toetreders schroeven open banking-inspanningen op

15 juni 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Banken over de hele wereld blijven investeren in hun open banking-capaciteiten, zowel in de functionaliteiten als hun ontwikkelingsvolwassenheid. Dat blijkt uit de 2022 Open Banking Monitor van Innopay.

De Open Banking Monitor, die alweer voor het derde jaar verschijnt, volgt de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van ‘open banking’ – een systeem waarbij banken hun informatie en infrastructuur met betrekking tot consumentenbankieren openstellen voor derden, zoals fintechs, bigtechs en gespecialiseerde financiële dienstverleners (mits de klant hiervoor toestemming geeft).

Door de interoperabiliteit en uitwisseling van gegevens te bevorderen kan open banking zorgen voor meer innovatie en een betere klantervaring in de bankensector stimuleren.

Innopay - Open Banking Monitor

De afgelopen jaren is de volwassenheid van open banking sterk toegenomen, en de nieuwste editie van de benchmark van Innopay laat zien dat de volwassenheid opnieuw is verbeterd. “Bestaande spelers in de financiële sector schroeven hun inspanningen op en bieden interessante open banking product-proposities. Ondertussen betreden nieuwe banken het speelveld”, zegt Mounaim Cortet, Head of DACH bij Innopay..

“Zowel het aantal API’s dat banken aanbieden als de verscheidenheid aan gemeenschappelijke bankfunctionaliteiten is toegenomen”, vervolgt Cortet. Hij ziet de adoptie van open banking toenemen op gebieden als transaction banking, waaronder trade finance, elektronisch bank account management en realtime cash pooling.

“Banken investeren in hun open banking communities, breiden hun IT-vaardigheden en -templates uit en werken eraan om API’s meer mainstream te maken in hun ontwikkelingsprocessen.”

Leiders in open banking

Meer dan 50 banken werden voor Innopays Open Banking Monitor beoordeeld op hun open banking-capaciteiten. Hieruit komen verschillende leiders en achterblijvers in het landschap bovendrijven.

Deutsche Bank, The National Bank of Greece en Nordea behoren tot de meest geavanceerde spelers, gekeken naar hun ontwikkelingscapaciteiten, terwijl OCBC Bank en ICICI Bank bovenaan de benchmark staan door hun rijke aanbod van open banking-functionaliteiten.

Kijkend hoe koplopers in het veld zich van hun concurrenten onderscheiden, geeft Cortet aan dat banken die (meer) duurzame waarde willen creëren met open bankieren zich zullen moeten focussen op het goed inrichten van de volgende zeven belangrijke bouwstenen.

Innopay end state view on BAAS capabilities

Ook zullen de banken en andere partijen betrokken bij open banking heldere keuzes moeten maken aangaande wat ze wel en niet doen, legt Cortet uit. “Nu bedrijven steeds meer financiële diensten in hun aanbod integreren, moeten financiële instellingen beslissen welke rol ze in de ecosystemen van open banking willen spelen.”